Влада Індії хоче заборонити криптовалюти
Getty Images

Уряд Індії запропонує ухвалити закон, який передбачає заборону криптовалют та покарання для усіх, хто торгує ними в країні або просто має цифрові активи. Він стане одним із найбільш суворих законів проти таких валют у світі.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерело в уряді Індії.

Агентство зазначає, що таке рішення може завдати удару по мільйонах інвесторів.

«Законопроект передбачає криміналізацію володіння, випуску, видобутку, торгівлі та передачі криптоактивів», — заявив співрозмовник видання.

Джерело в уряді Індії на умовах анонімності розповіло Reuters, що законопроєкт дасть власникам криптоактивів до пів рок, щоб позбутися їх, після чого влада застосує штрафи.

Співрозмовники агентства упевнені, що законопроєкт приймуть, оскільки уряд прем'єр-міністра Нарендри Моді має більшість у парламенті.

«Якщо така заборона стане законом, Індія стане першою великою економікою, яка зробить зберігання криптовалюти незаконним. Навіть Китай, який заборонив видобуток та торгівлю, не карає за володіння», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що попри можливу заборону, в Індії ростуть обсяги транзакцій. Наразі 8 млн інвесторів мають криптоактивів на 100 млрд рупій ($1,4 млрд).

У 2020 році Верховний суд Індії скасував постанову Центробанку від 2018 року, яка забороняє банкам торгувати криптовалютами. Також суд зобов'язав уряд розробити закон щодо обігу криптовалют.

Проте у лютому 2021 року у Центробанку Індії заявили, що криптовалюта несе ризики для фінансової стабільності. Одночасно там працюють над запуском власної цифрової валюти.

Високопоставлений чиновник заявив Reuters, що план полягає у забороні приватних крипто активів й одночасному просуванні блокчейну. Це безпечна технологія баз даних, яка є основою для віртуальних валют. Але одночасно вона, на думку експертів, може зробити революцію в міжнародних транзакціях.

«У нас немає проблем з технологіями. Використання технології не завдає шкоди», — сказав чиновник,

Китайська влада та Facebook впроваджуватимуть свої цифрові валюти