Влада Китаю відмовилися надати ВООЗ дані про перших хворих на COVID-19 в Ухані
Getty Images

Влада Китаю відмовилися надати експертам Всесвітньої організації охорони здоров'я вихідні дані про перші випадки захворювання на коронавірус. Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на експертів ВООЗ, що їздили в Китай для з'ясування обставин виникнення вірусу.

За словами експертів, китайська сторона відхилила запити про надання даних по 174 першим випадкам захворювання, зафіксованим в Ухані в грудні 2019 року.

Замість цього Китай дав експертам для ознайомлення лише готові результати досліджень цих випадків, зроблених китайськими вченими.

За словами членів команди ВООЗ, влада КНР і китайські вчені надали власні дослідження, при цьому китайська сторона запевняла, що не зафіксувала випадків COVID-19 в місяці, які передували спалаху коронавірусу в Ухані.

Це не дозволило фахівцям ВООЗ провести власний аналіз того, коли і як вірус поширювався на ранніх стадіях існування.

«Вони показали нам пару прикладів, але це не те ж саме, якби ми проаналізували їх усі, що є стандартною практикою епідеміологічних розслідувань», — заявив один з експертів ВООЗ Домінік Дуайєр.

Національна комісія охорони здоров'я Китаю і Міністерство закордонних справ не відповіли на прохання видання прокоментувати цю інформацію.

Дуайер заявив, що відмова надати вихідні дані призведе до гострих дискусій між китайськими експертами і членами команди ВООЗ.

Експерт міжнародної місії доктор Тея Фішер повідомила газеті, що не побачила невідповідностей між проаналізованими китайською стороною узагальненими даними та відомостями, які фахівці ВООЗ зуміли безпосередньо зібрати в Ухані. При цьому вона також зазначила, що для глибокого дослідження необхідний доступ до вихідних необроблених даних. «Вірус безумовно циркулював в популяції до того, як стало відомо про перші серйозні клінічні випадки», — додала вона.

Експерти ВООЗ їздили до Уханя для вивчення походження вірусу в кінці січня. У попередньому звіті за підсумками поїздки повідомлялося, що вірус має природне походження і що він потрапив до людей від кажанів через якусь проміжне ланка, якою, ймовірно, була інше тварина.

Владу Китаю неодноразово критикували за те, що на ранніх етапах поширення вірусу вона не вжила належних заходів для боротьби з COVID-19 і приховала від інших країн масштаби епідемії.

Місія ВООЗ у Китаї вважає малоймовірним лабораторне походження COVID-19