Влада КНР заарештувала сім демократичних законодавців в Гонконзі
antielabhk

Сім демократичних депутатів були заарештовані в Гонконзі в неділю за звинуваченнями, пов'язаними з перешкоджанням засіданню законодавчої ради в травні. Про це повідомляє Reuters із посиланням на їхні дописи у Facebook.

Арешти відбулися рано-вранці на тлі того, що за останні місяці поліція заарештувала близько 30 осіб.

На запити Reuters про коментарі правоохоронці не відреагували.

Законодавці У Чі Вай, Ендрю Ван, Хелена Вонг, Квок Вінг Кін, Едді Чу, Раймонд Чан та Фернандо Чунг оголосили про свої арешти на особистих і партійних сторінках у Facebook.

Законодавці були заарештовані через події на парламентських слуханнях у травні, коли сталося жорстоке зіткнення законодавців за контроль підкомітету.

Поліція Гонконгу повідомила британське видання The Guardian, що отримала звіт від секретаріату Законодавчої ради 8 травня, в день засідання, і що розслідування призвели до арешту семи осіб. Його вчинила група розслідування заходів щодо громадського порядку за підозрою у неповазі до посадовців LegCo.

Законодавча рада Гонконгу (LegCo) — однопалатний законодавчий орган Спеціального адміністративного району Гонконгу Китайської Народної Республіки.

«Усі заарештовані затримуються для подальших розслідувань. Операція триває, і можуть бути здійснені подальші арешти», — заявили в поліції.

Історія конфлікту

На травневому засіданні парламенту Гонконгу зчинився хаос, опозиційні депутати кидали плакати і билися з пропекінськими депутатами, щоб взяти під контроль важливий комітет палати, який не зміг обрати нового голову.

Пропекінський законодавець Старрі Лі взяв під контроль комітет, який тижнями знаходився в глухому куті. Кожен із протилежних таборів представляв суперечливі юридичні поради щодо законності того, що Лі взяв під контроль і просунув деякі справи, включаючи суперечливі законодавчі акти. Співробітники служби безпеки охороняли робоче місце Лі після надання йому повноважень.

У хаосі Чу спробував видертися на стіну, щоб пройти повз натовп симпатиків Пекіну та дійти до стільця, але його та інших опозиціонерів винесла або витягла охорона. Чана зіштовхнув на підлогу пропекінський законодавець Квок Вай Квенг.

Продемократичній законодавиці Клаудії Мо, яка стояла поза місцем рукопашних сутичок, кинули плакат у голову.

Нині арешти відбуваються на тлі широкомасштабних репресій проти опозиції та інакомислення в Гонконгу. Вони посилилися з моменту введення закону про національну безпеку в червні, який забороняє дії, що вважаються сецесією, диверсіями, змова з іноземними силами та тероризмом. Санкція — аж до ув'язнення. 30 червня Пекін застосував закон до міста, яке вважалося найвільнішим у КНР.

Закон широко засуджується західними урядами та правозахисними організаціями як надто широкий та нечітко визначений, а також такий, що порушує міжнародні закони про права людини.

Після ухвалення закону влада заарештувала щонайменше 27 осіб, деяких — заарештовала двічі.

Критики закону стверджують, що сьогоднішній арешт — крок Пекіна для посилення влади над колишньою британською колонією та розмиття судової незалежності.

 

Гонконгська активістка, яка переховується від китайського суду, отримала притулок у Німеччині