Влада Польщі дозволила з 15 травня не носити маски на вулиці
Getty Images

Влада Польщі затвердила скасування маскового режиму на свіжому повітрі з 15 травня. Відповідне розпорядження опублікували в четвер, пише видання Gazeta Wyborcza.

З середини місяця маски можна не носити на вулиці за умови дотримання соціальної дистанції 1,5 м. Одягати маску, як і раніше, слід в приміщенні і транспорті, на кладовищах, парковках і бульварах. Не надягати маску тепер дозволено молодятам в РАГСі під час весільної церемонії.

Повсюдний масковий режим був введений в Польщі на фоні другої хвилі епідемії 10 жовтня 2020 року. Протягом восьми місяців без маски можна було знаходитися тільки в будинку, в особистому автомобілі, в лісі і парках. Скасування цієї норми — одне з найбільш очікуваних рішень в польському суспільстві.

Перебіг карантину в країні

У Польщі в лютому почалася третя хвиля епідемії, але її пік уже пройдено. В останні дні добовий приріст становив 2-6 тис. нових випадків.

Згідно зі статистикою ВООЗ, у Польщі 2 818 378 випадків захворювання, померли 68 993 особи.

Вакцинація від коронавірусу почалася в Польщі 27 грудня 2020 р. За п’ять місяців до країни привезли понад 12,9 млн доз вакцини компаній Pfizer-BioNTech, американської фірми Moderna, а також британсько-шведської компанії AstraZeneca і американської Johnson & Johnson. Понад 13 млн доз поляки вже використали. Першу дозу двокомпонентних вакцин отримали 9,7 млн жителів Польщі, повний курс вакцинації пройшли 3,3 млн.

У Польщі зберігається оголошений владою в березні 2020 року режим епідемії. Громадянам влада рекомендує лишатися вдома й працювати віддалено. Ресторани, кафе і бари працюють тільки на виніс. Запрошувати в гості більше п’яти осіб заборонено.

З 4 травня з дотриманням санітарних заходів безпеки до роботи повернулися магазини в торгових центрах, частина установ культури і спорту. На початок червня майже всі сектори економіки будуть функціонувати з рядом обмежень.

Вакцини перетворюють на єдинорогів. Скільки в цьому році заробили фармкомпанії на щепленнях проти COVID-19?