Влада США подала проти Google два антимонопольні позови протягом двох днів

Група американських штатів на чолі з Техасом звинуватила корпорацію Google в порушеннях антимонопольного законодавства, в тому числі в домовленостях з компанією Facebook, які нібито перешкоджають чесній конкуренції.

Про це йдеться в позовній заяві, опублікованій генеральним прокурором Техасу Кеном Пакстоном.

«Монополізація Google сфери реклами в інтернеті, в тому числі антиконкурентні угоди з Facebook, вводять в оману користувачів і клієнтів, а також перешкоджають конкуренції», — підкреслив він.

У позові стверджується, що в 2017 році Facebook стала серйозним суперником Google на ринку реклами в інтернеті. Компанії в зв’язку з цим нібито домовилися уникати конкуренції в ряді сфер. Передбачалося, що Google зможе зберегти лідируючі позиції на даному ринку, гарантувавши, що Facebook отримає доступ до деяких його секторів. Компанії нібито координували свої дії, зокрема, в тому, що стосується проведення аукціонів, на яких розподілялися замовлення на рекламу. Як стверджується, Google і Facebook також намагалися «маніпулювати цінами» в зазначеній сфері.

Позивачі домагаються того, щоб суд зобов’язав Google виплатити штраф і компенсацію за нібито завдані збитки. Про яку саме суму йдеться, не уточнюється. Її розмір визначить суд за підсумками розгляду. Крім того, позивачі домагаються прийняття заходів, які б «відновили конкуренцію» на ринку реклами в інтернеті і не дозволили б Google зловживати становищем монополіста. Позов поданий до федерального суду Східного округу штату Техас. Компанія Facebook в якості відповідача не вказана.

У числі позивачів, крім Пакстона — генпрокурори штатів Айдахо, Арканзас, Індіана, Кентуккі, Міссісіпі, Міссурі, Північна і Південна Дакота, а також Юта. Всі вони є республіканцями.

Представники Google заявили, що відкидають звинувачення. Вони підкреслили, що «твердження генпрокурора Пакстона про рекламні технології є безпідставними». «Ми вкладали кошти в розвиток нових рекламних технологій, це було корисно для бізнесу і споживачів. Ми будемо рішуче захищатися в суді від цих безпідставних звинувачень», — підкреслили в Google.

У позові також йдеться, що в 2015 році (через рік після того, як Facebook купив WhatsApp) Facebook підписав ексклюзивну угоду з Google і надав корпорації доступ до мільйонів повідомлень, фотографій, відео-та аудіофайлів американців.

Google заявила The New York Times, що вважає звинувачення безпідставними. У розмові з CNBC представники корпорації додали, що звинувачення в доступі до контенту WhatsApp, ймовірно, засноване на неправильному розумінні функції резервного копіювання, яку Google пропонує для месенджерів, щоб спростити перенесення повідомлень з одного пристрою на інший.

Facebook, який не є відповідачем за позовом, ніяк його не прокоментував.

38 штатів США подали антимонопольний позов проти Google

Для корпорації позов став другим за два дні і третім за кілька місяців. У позові йдеться, що Google платить розробникам браузерів і виробникам мобільних пристроїв за установку його пошуковика як пошукової системи за умовчанням. Зокрема, Apple отримує за це $8-12 млрд на рік, говориться на сайті генерального прокурора штату Нью-Йорк Летиції Джеймс.

Позивачі також звинуватили Google в тому, що вона обмежує доступ пошукових систем-конкурентів до реклами, а також знижує у видачі свого пошуковика сайти, які дозволяють шукати інформацію в спеціалізованих областях, таких як послуги з ремонту будинку і огляди закладів.

Протягом десятиліть Google був воротарем інтернету і використовував наші дані, щоб обходити конкурентів і контролювати процес прийняття рішень, в результаті чого ми всі платимо більше за послуги, якими користуємося щодня

Директор з економічної політики Google Адам Коен заявив в блозі Google, що цей позов спрямований на зміну результатів пошуку таким чином, «щоб позбавити американців корисної інформації і нанести шкоду здатності компаній безпосередньо зв'язуватися з клієнтами».

Близько 90% всіх пошукових запитів в США обробляється через Google.

16 грудня генпрокурори десяти штатів США звинуватили Google в порушенні антимонопольного законодавства на ринку інтернет-реклами. Два місяці тому антимонопольний позов проти корпорації подав Мін'юст США разом з владою 11 штатів.

За даними дослідницької компанії eMarketer, в 2019 році Google і Facebook займали частку в 54% на ринку цифрової реклами в США. При цьому частка Google становила близько 31%, частка Facebook — 23%.

У жовтні Мін'юст США і прокурори 11 штатів подали проти Google позов про порушення конкуренції в сфері пошукових сервісів. У позові йшлося про те, що корпорація платила виробникам смартфонів за установку Google в якості пошукової системи за умовчанням.

У грудні Федеральна торгова комісія США подала антимонопольний позов проти Facebook і зажадала від неї продати Instagram і WhatsApp. До позову приєдналися прокурори 46 штатів і прокурори округу Колумбія і Гуаму.

Влада США тисне на Facebook через «незаконну монополію в сфері соцмереж» й вимагає «відчуження» Instagram та WhatsApp