Власником Telegram-каналу «Джокер» виявися 29-річний Роман Кравець — розслідування
hromadske

Власником популярного Telegram-каналу «Джокер» виявися 29-річний Роман Олександрович Кравець. Про це йдеться у розслідуванні видання hromadske.

Журналісти поспілкувалися з близько 20 колишніми й чинними посадовцями, співробітниками спецслужб, які і назвали ім'я адміністратора пабліка.

За даними виданням, у 2015 році допомагав з інформаційними компаніями Геннадію Корбану, який на довиборах у парламент намагався обратися депутатом у Чернігові. Згодом через нього він познайомився з Андрієм Богданом, першим головою Офісу президента. У 2019 році Кравця навіть включили під 153 номером у парламентський список «Слуги народу», однак він тоді не пройшов.

Натомість у 2019 році Геннадій Корбан і Світлана Крюкова, заступниця видання «Страна.ua», заснували Telegram-канал «Джокер», а його адміном зробили саме Кравця. Спочатку паблік спеціалізувався на пранках — вони писали посадовцям від імені інших чиновників, а самі листування потім зливали в мережу. 

Однак поступово Кравець відтіснив Корбана і Крюкову, і за даними журналістів, у 2021 році став одноосібним автором каналу.

Зараз у цьому каналі дописи містять лайку, критику деяких представників влади та ТЦК, а також деяких українських компаній, зокрема Uklon. При цьому здебільшого він виступає на захист центральної української влади. Наприклад, захищає голову Офісу президента Андрія Єрмака, його заступника Олега Татарова чи керівництво Харківської ОВА у скандалі з будівництвом фортифікацій.

Співрозмовними видання розповіли, що Кравець комунікує з Офісом президента та іншими посадовцями, політиками та представниками спецслужб, однак при цьому намагається перебільшити свою реальну впливовість. Наприклад, робить скірншоти переписок з посадовцями і потім демонструє їх як доказ своєї авторитетності.

За час повномасштабного вторгнення він п'ять разів виїжджав за кордон. Загалом був там понад два місяці, про це свідчать дані з витягу ДПСУ, яке отримало hromadske. Зокрема, він їздив до Саудівської Аравії на бій Олександра Усика з Тайсоном Ф’юрі, а зараз перебуває у Нідерландах. Також він регулярно міняє автіки, знімає апартаменти в елітному ЖК та ходить у супроводі охорони, імовірно, співробітників СБУ.

Журналісти пишуть, що Кравець начебто заробляє на медійних атаках. Компанія  Uklon повідомляла, що Джокер просив у них $200 тис. за припинення публікації критичних постів, але на ці умови там не пристали. 

Кравець відповів на запитання журналістів лише після виходу анонсу розслідування. Він стверджує, що продав Telegram-канал у 2021 році за $2 млн криптовалютою невідомій особі і з того часу немає до нього відношення. Однак жодних доказів цього не надав.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

СБУ та НАБУ затримали мера Мукачева та голову Мукачівської райради