ВМС захищатимуть води Британії від рибалок з ЄС у разі жорсткого сценарію Brexit. Російські військові «посміхатимуться»
EU

Чотири патрульні кораблі ВМС Великої Британії готові з 1 січня захистити британські риболовецькі води у випадку, якщо ЄС і Британія не домовляться про Brexit-угоду.

Про це повідомляє агентство Reuters та видання The Guardian.

Судна довжиною 80 метрів матимуть право зупиняти, перевіряти і заарештовувати всі рибальські судна Європейського союзу, що працюють у виключній економічній зоні Великої Британії, яка може простягатися на 200 миль від берега.

Guardian раніше повідомляла, що два судна будуть розгорнуті в морі і два знаходитимуться в резерві на випадок, якщо рибальські судна ЄС увійдуть у британську виключну економічну зону.

Політики висловлюють побоювання з приводу можливих сутичок між британськими та іноземними рибалками, якщо між Лондоном і Брюсселем не буде досягнута торгова угода.

Французький міністр заявив у четвер, що Франція виплатить компенсацію своїм рибалкам і вживе інших заходів, щоб допомогти їм, якщо переговори про торгову співпрацю після Brexit не призведуть до угоди.

Міністерство оборони королівства «провело підготовку, щоб забезпечити готовність оборони до ряду сценаріїв наприкінці перехідного періоду», — заявив речник.

«Ця підготовка включає резервну команду з 14 000 співробітників, щоб гарантувати підтримку урядових департаментів та органів влади протягом зимового періоду, в тому числі під час виходу з ЄС, COVID-19 та потенційно важких погодних явищ», — написав прессекретар у електронному листі до Reuters.

Великобританія вийшла з Європейського Союзу в січні, але залишається неформальним членом до 31 грудня — кінця перехідного періоду, протягом якого вона залишається на єдиному ринку та в митному союзі ЄС.

З 1 січня Британія остаточно вийде з Євросоюзу після завершення перехідного періоду після Brexit. Але нову угоди про торгові відносини Лондон і Брюссель досі не ухвалили через принципово різні позиції щодо декількох питань.

Джерела у флоті заявляють, що розгортання планувалося давно. Воно відбувається після того, як міністри-консерватори без оголошень подвоїли загальний флот патрульних кораблів з чотирьох до восьми — частково на випадок кризи, спричиненої відсутністю угоди про Brexit.

Хоча морські патрульні кораблі озброєні кулеметами, від них не очікується застосування зброї проти рибальських катерів ЄС. Натомість вони можуть підпливати до судна, яке, як вважають, порушує правила, і оглядати його, якщо командування вважатиме це необхідним.

У крайніх випадках човен з ЄС може бути вилучений і доставлений до найближчого порту Великобританії. «Ніхто не збирається проводити попереджувальні постріли проти французьких рибалок; вогнепальна зброя застосовується лише тоді, коли існує небезпека для життя», — зазначило «морське» джерело.

Риболовля залишається однією з найбільших причин гальмування завзятих торгових переговорах між ЄС та Великобританією. Складні економічні суперечки щодо квот, часових масштабів та тривалості перехідного періоду призвели до суперечки Британії з Францією.

Без домовленості човнам ЄС буде заборонена риболовлю у виключній економічній хоні Великобританії. Хоча це також означатиме, що британським рибальським човнам буде заборонено заходити до вод сусідніх держав-членів ЄС.

Цього тижня ЄС запропонував на один рік продовжити перехідний період для риболовлі, щоб продовжити переговори про угоду, підкреслюючи значення кризи.

Виступаючи на п'ятничному засідання європейської ради лідерів ЄС, Урсула фон дер Ляєн, президент Єврокомісії, сказала: «Ми розуміємо, що Великобританія прагне контролювати свої води. З іншого боку, Великобританія повинна розуміти законні очікування риболовних флотів ЄС, побудовані на десятиліттях, а іноді й століттях доступу».

Європейські та британські човни давно ловили рибу у водах один одного; сьогодні траулери ЄС збирають близько 60% вилову з території Великобританії. Значну частину вилову складають скумбрія та оселедець, які не популярні у Великобританії, а тому експортуються, тоді як риба, яка популярна у Великобританії, наприклад, тріска, зазвичай імпортується.

Неясно, наскільки ефективно військово-морський флот може патрулювати ВЕЗ на практиці. Він може використовувати супутникове спостереження, щоб допомогти знаходити рибальські човни ЄС. Також неясно, наскільки агресивно уряд Великобританії захоче діяти проти суден Франції та інших країн-членів ЄС, коли стосунки з ЄС є такими делікатними.

Риболовецькі патрульні судна довгий час працювали у водах Великобританії, але відсутність угоди про Brexit матиме значний вплив на завдання, які, як очікується, будуть виконувати їхні екіпажі. Два патрульні кораблі, що належать до річкового класу військово-морського флоту, під Новий рік будуть у морі. Два інших будуть у порту, готові до розгортання за кілька годин, спочатку в англійських водах. Теоретично інші військові кораблі можна було б залучити, якщо Джонсон захоче їх використати.

Але Тобіас Елвуд, голова комітету з питань оборони, заявив, що стурбований тим, що флот буде надто «розтягнутий» у той час, коли російські підводні човни все частіше з’являються довкола Великобританії. «Наші супротивники будуть посміхатися, коли найбільші європейські військові спарингуватимуть один з одним через рибу».

Представник Міністерства оборони королівства сказав: «Міноборони провело широке планування та підготовку, щоб забезпечити готовність оборони до різних сценаріїв наприкінці перехідного періоду».

Жодна угода щодо торгівлі після Brexit не є «дуже імовірною», говорить Джонсон

Великобританія, швидше за все, завершить свій шлях з ЄС за три тижні без угоди про торгівлю, заявили в п'ятницю Джонсон та Урсула фон дер Ляєн.

Обидві сторони заявляють, що хочуть домовитись про гарантування майже $1 трлн щорічної торгівлі, але переговори в глухому куті. Великобританія втратить доступ до нульових тарифів і нульової квоти на величезному єдиному європейському ринку.

«Це виглядає дуже, дуже ймовірно, що нам доведеться піти на рішення, яке, на мою думку, буде чудовим для Великобританії. Ми зможемо робити саме те, що хочемо з 1 січня. Це, очевидно, буде відрізнятися від того, що ми прагнули досягти», — сказав Джонсон журналістам.

Фон Дер Ляєн, як повідомили представники ЄС, заявив керівникам 27 країн-членів блоку, які брали участь у саміті у Брюсселі в п'ятницю, що перспективи угоди погіршилися.

Джонсон та фон дер Ляєн дали переговорникам можливість до вечора неділі вийти з глухого кута щодо прав на риболовлю та вимог ЄС, щоб для Британії були «наслідки», якщо в майбутньому вона відійде від правил блоку.

Джонсон повинен обирати між угодою, яку пропонує ЄС, і майбутньою свободою та внутрішньополітичними вигодами, які надає вихід без угоди. Але у другому випадку будуть економічні втрати.

Брекзит без торгової угоди завдасть шкоди економіці Європи, призведе до «ударних хвиль» на фінансових ринках, сіятиме хаос через чутливі ланцюги постачання, що тягнуться Європою та поза її межами.

Коли лідери ЄС вишикувалися в чергу, щоб попередити про провал переговорів, інвестори почали хаотичний фінал п'ятирічної кризи Brexit.

Британські акції впали, дохідність державних облігацій єврозони впала, а фунт стерлінгів знизився приблизно на 1% по відношенню до долара та євро.

Прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте заявив, що на торгових переговорах все ще залишаються невирішеними основні питання.

Лідери ЄС відхилили пропозицію Джонсона про переговори щодо Brexit із канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Еммануелем Макроном у понеділок, заявили представники ЄС.

На Джонсона тиснуть прихильники Brexit у Великобританії, аби він не приймав жодних вимог ЄС, які, на їхню думку, можуть підірвати його обіцянки повернути суверенітет Великобританії.

Макрон також стикається з внутрішнім тиском, і французькі рибалки закликають його забезпечити захист з боку ЄС своїх прав на риболовлю.

Банк Англії заявив, що вживав заходів для збереження банківського кредитування до 2021 року, оскільки Великобританія готується до зриву ринку внаслідок великих змін у торгових відносинах з ЄС, на фоні одночасної боротьби з пандемією COVID-19.

Історично вже були прецеденти конфліктів. Під час «війни тріски» між британськими та ісландськими траулерами на початку 1970-х років рибальські сітки перерізали, а човни з обох сторін регулярно таранили. У декількох інцидентах тоді пролунали постріли.

5 грудня Джонсон допустив, що країна та ЄС не укладуть торговельну угоду.

Як ми писали раніше, Великобританія першою в Європі заборонить експорт живих тварин. Це наслідок Brexit.

ЄС починає судитися з Британією щодо порушення умов «Брексіту