Вночі ЗАЕС опинилася на межі ядерної та радіаційної аварії — Енергоатом

У ніч на 1 грудня окупована Запорізька атомна електростанція була повністю знеструмлена, внаслідок чого була загроза радіаційній безпеці. Про це повідомив Енергоатом.

Спочатку ввечері відбувся обрив лінії електропередачі «Запорізька ТЕС — Феросплавна» напругою 330 кВ, через яку станція отримувала живлення від української енергосистеми. А о 02:31 під час повітряної тривоги було знеструмлено останню лінію «Запорізька АЕС — Дніпровська» напругою 750 кВ.

У звʼязку із повним блекаутом ЗАЕС перейшла на живлення власних потреб від дизельгенераторів. В автоматичному режимі включились усі 20 дизельгенераторів, 8 з яких пізніше були залишені в роботі.

За словами президента Енергоатома Петра Котіна, цієї ночі станція була на межі ядерної та радіаційної аварії.

Найбільша небезпека загрожувала 4 енергоблоку, який окупанти використовують із порушенням умов ліцензії на експлуатацію і тримали в гарячому стані.

«Знеструмлення головних циркуляційних насосів, що охолоджують активну зону, призводить до переходу реакторної установки в режим природної циркуляції. Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока. Блок потребує термінового переведення до холодного стану», — пояснили в Енергоатомі.

Зранку ситуація вдалося частково виправити. Близько 7:00 українські фахівці відновили роботу лінії електропередачі напругою 750 кВ.

Водночас, за словами Котіна, суттєвий ризик ще залишається. На ЗАЕС необхідно терміново виконати низку технічних заходів щодо забезпечення відновлення штатного електроживлення власних потреб станції, однак окупанти цього робити не хочуть.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Росіяни хотіли створити контрольований викид радіації на ЗАЕС — Буданов