Води нема і не буде! Крим вводить режим жорсткої економії і скаржиться на Україну

Сьогодні, 7 серпня, у Сімферополі та Сімферопольському районі, а також у Бахчисарайському районі Крима ввели суттєві обмеження у водопостачанні. Наприклад, у Сімферополі питну воду будуть подавати виключно з 6.00 до 9.00 та з 18.00 до 21.00, -- про це повідомляє «Радіо Свобода». По розрахункам окупаційної влади, ця міра допоможе знизити добове використання води з 160 тис. м. куб. до 100 тис. м. куб.

Більш того, окупаційна влада вже опублікувала карту Сімферополя, на якій вказано розташування точок роздачі води у випадку припинення водопостачання через водогони. Окупаційний уряд заявляє, що готується до «найгіршого сценарію» і визнання Росією надзвичайної ситуації с водопостачанням Криму.

Як передає «Ліга.Новини», у управлінні верховного комісара ООН з прав людини відповідальність за забезпечення Криму питною водою поклали на Росію.

Нагадаємо, що півострів до 2014 року 85% води отримував з Дніпра через Північно-Кримський канал. Вже у першій рік окупації водопостачання з материка припинили і у Криму почалися складнощі з зрошенням сільгоспземель. Зокрема, використання для зрошення води з підземних джерел призвело до засолення ґрунтів. Але для споживання людьми вистачало власної води півострова. Цей рік видався найбільш засушливим за останні 150 років, тому у Криму не вистачає навіть питної води.

Українська влада притримується позиції, що відновлення постачання води можливо тільки після деокупації півострова. До того ж, русло Північно-кримського каналу потребує ремонту.