Воєнні злочини і катування. За що не амністуватимуть українців після деокупації
Getty Images

Кабінет Міністрів представив перелік злочинів, за які після звільнення тимчасово окупованих територій громадяни України, які там мешкають, нестимуть відповідальність перед законом.

Про це йдеться у проєкті закону про засади державної політики перехідного періоду, розміщеному на сайті Верховної Ради.

До злочинів, які не підлягають амністії, віднесли катування та інші жорстокі, нелюдські види поводження і покарання. У цьому ж списку  діяння, що спричинили смерть людини або тяжкі тілесні ушкодження. Не підлягатимуть амністії й умисні тяжкі або особливо тяжкі злочини проти життя та здоров'я осіб, проти їхньої волі, честі, статевої свободи та статевої недоторканості, або проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку. Також  злочини проти національної безпеки України з боку судді, прокурора, чиновника або військового.

Особи, які вчиняли дії, спрямовані на підрив основ національної безпеки і оборони України або порушення прав і свобод людини, не зможуть обиратися на місцевих виборах та на державні посади.

Аналогічно кваліфікуватимуть і злочини, скоєні іноземцями, які воювали на стороні бойовиків.

Згідно з проєктом закону, за винагороду українці з тимчасово окупованих територій зможуть здати Нацгвардії зброю, боєприпаси, вибухівку та інші небезпечні предмети та розповісти про місця розташування військової техніки.

Школярам на окупованій Донеччині до першого вересня подарують «Азбуку Донбасу»