Володимир Баранюк: що відомо про командира морпіхів

Бійці полку «Азов», що стоять на захисті Маріуполя, звинуватили командира 36-ї бригади морпіхів Володимира Баранюка у спробі втечі з блокадного міста.

Його захопили у полон, коли він з групою підлеглих пішов на прорив з оточеного Маріуполя взявши з собою людей, танки та боєприпаси.

Військові кажуть, що якби не дії Баранюка, українські захисники могли б ще довго тримати оборону на правому березі Маріуполя.

«Можна було б втекти, як боягуз, думати лише як власне життя, але не думати про власний обов’язок, присягу, яку на себе взяв. Саме те відбулося з командиром морпіхів 36 бригади. Він просто відмовився виконувати наказ, який було йому спущено.

І він спробував втекти із міста із невеличкою групою працюючих танків, броньованих машин, боєприпасами.… тут (з Маріуполя — ред.) не можна прорватися, але якщо думати лише про своє життя, будеш хапатися за будь-яку можливість, щоб це життя собі продовжити. Це великий сором», — розповів Ілля Самойленко, офіцер управління розвідки.

12 квітня повідомлялося, що у Маріуполі кілька сотень морських піхотинців змогли прорватися з меткомбінату імені Ілліча на завод «Азовсталь», де перебував полк «Азов». Але, як з'ясувалося, інша частина бригади морських піхотинців потрапила у полон.

Російські пропагандистські видання писали: ще у квітні в Маріуполі потрапили у полон командир 36-ї бригади українських морських піхотинців Володимир Баранюк і начальник штабу цієї ж бригади Дмитро Кормянков.

РосЗМІ стверджують, нібито морпіхи дали свідчення про обставини їхнього захоплення та ведення бойових дій у місті.

 Володимир Баранюк

19 березня 2022 року, Володимиру Баранюку присвоїли звання Героя України з врученням ордена «Золота Зірка». 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

В Маріуполі загинули понад 25 тис. людей, в основному цивільних — захисники з «Азовсталі»