Володимир Зеленський у Верховній Раді озвучив план перемоги: головні тези

У середу, 16 жовтня президент України Володимир Зеленський виступив у Верховній Раді і представив депутатам план перемоги. Він містить пʼять пунктів. Перші чотири розраховані на реалізацію під час війни, а останній — після війни.

Перший пункт — це запрошення в НАТО зараз

Зеленський стверджує, що це стане «свідченням рішучості» і покаже, як партнери бачать Україну в «архітектурі безпеки».

Другий пункт — оборона 

Цей пункт передбачає продовження операцій ЗСУ на території росії та зняття обмежень щодо ударів углиб рф, спільне з дружніми сусідніми країнами відбиття російських повітряних атак та доступ до розвідданих партнерів.

Третій пункт — стримування (неядерне)

Україна пропонує розмістити на своїй землі комплексний неядерний стратегічний пакет стримування, якого буде достатньо для захисту держави в майбутньому. Пункт передбачає спільне виробництво зброї, зокрема фінансування Заходом виробництва зброї в Україні.

Четвертий пункт — в Україні зосереджені цінні ресурси, уран, титан, літій 

В Україні зосереджені цінні ресурси, зокрема, уран, титан, літій. Вони можуть посилити Україну та союзників. Україна пропонує підписати спеціальні угоди з ЄС і США про спільний захист, інвестування в видобуток і використання цих ресурсів.

Пʼятий пункт розрахований на післявоєнний час

Після закінчення війни українські військові можуть застосовувати свій досвід для зміцнення оборони НАТО та Європи.

План також містить таємні додатки, які вже передали партнерам.

За словами президента, реалізація кожного пункту розрахована на певний часовий проміжок, і якщо розпочати виконувати його прямо зараз, війну вдастся завершити не пізніше кінця 2025 року.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Британія опрацьовує «власні пропозиції» щодо втілення плану перемоги України — Сирський