Меркель визнала, що «мінські домовленості» не працюють, а Росія може шантажувати Європу газом
УНІАН

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із канцлером Німеччини Ангелою Меркель у Києві.

За словами Зеленського, під час зустрічі пріоритетною темою для обох сторін був конфлікт на Донбасі. Зокрема, він згадав про необхідність домогтися припинення вогню, відкриття КПВВ на окупованих територіях, доступу до них, а також домовитися про обмін полоненими. Україна розраховує, що Німеччина буде тиснути на Росію, аби врегулювати всі ці питання. 

Водночас Меркель визнала, що переговори у нормандському форматі щодо Донбасу є безрезультативними, а проблеми у «мінських домовленостях» «мають структурний характер».

Обговорили також питання «Північного потоку-2». Зеленський заявив, що будівництво газотранспортної системи є небезпечною геополітичною зброєю з боку Кремля. Меркель підтримала цю позицію та запевнила, що Німеччина зробить усе, щоби продовжити транзит газу через Україну після 2024 року. 

Вона додала, що Німеччина може вдатися до нових санкцій щодо Росії у разі, якщо Кремль використовуватиме газ, як зброю проти європейських країн. 

Очільники обох держав повідомили, що 23 серпня міністри енергетики України, Німеччини та США обговорять питання гарантії збереження транзиту російського газу територією України.

Віталій Кличко заявив, що його не пустили зустрічати Ангелу Меркель. В ОП заперечують