«Вона була моїм героєм у дитинстві». Чому такий галас навколо фото Ярослави Магучіх з росіянкою Ласіцкене?
Getty Images

В Україні (та й в Росії) не вщухає резонанс, який викликала спільна фотографія та обійми на Олімпіаді у Токіо українки Ярослави Магучіх з росіянкою Марією Ласіцкене.

Вони стали медалістками у стрибках в висоту: наша спортсменка взяла «бронзу», представниця РФ — «золото».

Після завершення змагань спортсменки разом позували перед камерами із прапорами, а потім ще й обійнялися.

В Україні, як це водиться, суспільство розкололось навпіл. Багато хто розкритикував Магучіх за фотографію з атлеткою з країни-агресора. Інші стали на захист 19-річною дівчини.

Сhas News розбирає спортивні традиції, логіку поведінки Ярослави та причини такого резонансу.

Чи обов’язково було фотографуватися?

Спільні фотографії призерів на Олімпіаді є традицією. Майже такою, як стояння на п’єдесталі. Срібну медаль в цій дисципліні виборола Нікола Макдермотт з Австралії. Усі троє медалісток з посмішками і задоволенням сфотографувались разом.

Getty Images

Відзначимо, що на відміну від українки та австралійки Ласіцкене не могла позувати з прапором своєї країни. За масштабні маніпуляції з допінгом російських спортсменів позбавили можливості використовувати на Олімпіаді в Токіо державні прапор, гімн та навіть назву «Росія». Вони виступали як «представники Російського олімпійського комітету». І саме його прапор, а не триколор, тримала в руках Ласіцкене.

Getty Images

А от окремо сфотографуватися удвох — це вже був особистий порив Ярослави та Марії.

Навіщо це Магучіх?

Сама Ярослава ще не коментувала інцидент. Але мотиви можна знайти в інтерв’ю спортсменки Сhas News.

На той час участь росіян на Олімпіаді в будь-якому статусі була під питанням. І Магучіх сказала нам, що вона хоче, щоб Марія Лаціскене поїхала до Токіо.

«Вона була моїм героєм у дитинстві», — пояснила українка.

Getty Images

Магучіх — 19 років, Ласіцкене — 28. Росіянка довгий час домінувала у жіночих стрибках у висоту. Вона триразова чемпіонка світу (2015, 2017, 2019), чотириразова переможниця престижної Діамантової ліги (2014, 2017, 2018, 2019). Недивно, що вона була кумиром та взірцем для наслідування для юної українки.

Можна легко уявити, що на емоціях Магучіх абсолютно не замислювалась, що її дії можуть якось не так сприйняти на батьківщині.

Зазначимо, що Ласіцкене до молодшої колеги-суперниці ставиться з повагою. А чоловік росіянки, журналіст Владас Ласіцкас, підписав спільне фото спортсменок так: «Теперішнє та майбутнє стрибків у висоту». Тобто віддав належне таланту Магучіх.

А в чому взагалі проблема?

Ласіцкене не просто спортсменка з країни-агресора, яка анексувала Крим та окупувала Донбас. Марія є капітаном Збройних сил РФ, також вона була довіреною особою президента Володимира Путіна.

Водночас Магучіх є молодшим лейтенантом ЗСУ.

Військові звання спортсмени отримують, коли представляють армійські спортивні товариства.

І що тепер буде Ярославі?

Ганна Маляр, заступниця міністра оборони повідомила, що планує зустрітися з Магучіх після її повернення з Токіо і отримати пояснення.

Маляр зазначила, що «російсько-українська війна накладає певні обмеження та відповідальність», а фото обіймів з російськими спортсменами «одразу використовує ворог як інформаційно-психологічну гармату».

Водночас заступниця міністра закликала припинити цькування Ярослави.

Примітно, що саме допис Маляр одразу підхопили в РФ. Тамтешні ЗМІ рясніють заголовками «Українку викликали в Міністерство оборони за фото з росіянкою». А Марія Захарова, представниця МЗС РФ написала, що справжніми «ворогами України є ті, хто влаштовує цькування своїй же спортсменці».

Щодо реальних наслідків для Ярослави Магучіх, то можна припустити, їй просто пояснять «порядок денний», і окрім зіпсованих нервів атлетці наврядчи щось загрожує.

Тим більше, за неї заступилися її ж партнери по національній команді.

«Про перенесення Олімпіади я, як і всі, дізналась з новин в інтернеті»

Хто «вписався» за Магучіх?

Слово за спортсменку замовив, зокрема, Жан Беленюк, наш єдиний чемпіон Токіо і за сумісництвом народний депутат.

«Я ні на секунду не сумніваюся, що Ярослава Магучіх є патріотом України. Я однозначно проти цькування дитини, якій 19 років. Вважаю, що представники нашої делегації заздалегідь повинні були провести певні роз'яснювальні заходи... Впевнений на 100%, що Ярослава це зробила в момент, коли ти стаєш олімпійським призером і знаходишся в стані ейфорії. Вона щиро обняла конкурентку, з якої вони змагалися», — сказав Беленюк.

А каратист Станіслав Горуна, який на Олімпіаді взяв «бронзу», пояснив, що такі фото — частина професії спортсмена.

«Спортсмен займається своїм ремеслом. Фотографія на п’єдесталі з суперником або другом  це його частина. П’єдестал  це унікальне та виключне місце поваги, яке зводить разом лиш на момент кількох успішних атлетів. Не більше, не менше. Немає зради у фото Магучіх з Ласіцкене», — заявив Горуна.

Борис Філатов, мер Дніпра, рідного міста Магучіх, визнав її фото з росіянкою «маленькою, невиправною помилкою», проте став на її захист.

«Ти виграєш олімпійську медаль. Тебе переповнюють неймовірні емоції. Тебе  19-річну дівчину, зовсім дитину, юну, недолугу, таку, що зовсім не бачить життя за нескінченними виснажливими тренуваннями. Ти робиш фотографію. І тебе починають цькувати. Тисячі диванних «патріотів», які зробили для своєї країни в тисячу разів менше, ніж ти... На дурнів не ображаються», — написав Філатов у Facebook.

15-річний український олімпієць сфотографувався з російським коментатором з «чорного списку» Мінкульта