ВООЗ дослідить у січні походження COVID-19 у китайському Ухані
Al Jazeera

Наступного місяця команда з 10 міжнародних вчених вирушить до китайського міста Ухань, щоб дослідити походження Covid-19, заявила Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ).

Пекін неохоче погоджується на незалежне розслідування. Для того, щоб ВООЗ дозволили доступ до міста, знадобилося багато місяців переговорів.

Вважається, що вірус походить з міського ринку, де продають тварин. Але пошук джерела призвів до напруженості, особливо у США, повідомляє BBCАдміністрація президента Дональда Трампа звинуватила Китай у спробі приховати початковий спалах.

Мета розслідування

Біолог із команди, яка подорожуватиме до Уханю, сказав агентству Associated Press, що ВООЗ не прагне знайти винного, а запобігти майбутнім спалахам.

«Насправді не йдеться про пошук винної країни. Йдеться про спробу зрозуміти, що сталося, а потім з’ясувати, чи зможемо ми на основі цих даних спробувати зменшити ризик у майбутньому», — сказав Фабіан Ліендерц з німецького Інституту Роберта Коха.

Доктор Ліендерц заявив, що їхньою метою є з’ясувати, коли вірус почав циркулювати і чи походить він з Уханя. Очікується, що місія триватиме чотири-п’ять тижнів, додав він.

Де і коли вірус був вперше виявлений

У перші дні реєстрації вірусу його вдалося відшукати на так званому «вологому ринку» в Ухані, провінція Хубей. Експерти припустили, що саме тут він зробив «стрибок» від тварин до людей.

Але зараз вони вважають, що інфекція могла «просто посилитися» в Ухані.

Дослідження показують, що коронавіруси, здатні заразити людей, протягом десятиліть могли циркулювати у кажанів не виявленими.

У грудні минулого року китайський лікар із центральної лікарні міста Ухань Лі Веньлян намагався попередити колег-медиків про можливий спалах нової хвороби, однак поліція наказала йому «перестати робити неправдиві коментарі» під час розслідування «розповсюдження чуток».

Доктор Лі помер у лютому після зараження вірусом під час лікування пацієнтів у місті.

У квітні з'явилися підозри та твердження про те, що вірус міг просочитися з лабораторії в Ухані.

Представники Державного департаменту США свідчать про те, що працівники посольства були стурбовані станом біозахисту там.

Тоді в офісі директора національної розвідки США заявили, що, хоча вірус не був створений людиною чи генетично модифікований, чиновники розслідували, чи почалася спалах через контакт з тваринами чи через лабораторну аварію.

Останні повідомлення в китайських ЗМІ свідчать про те, що COVID-19 міг розпочатися за межами Китаю.

Але аналітики стверджують, що звіти безпідставні, і ця кампанія відображає занепокоєння керівництва Пекіна щодо шкоди міжнародній репутації країни від пандемії.

Чи допоможе доступ до Уханя пошуку відповіді

Питання незалежного дослідження походження вірусу втягнулося у міжнародну геополітику та суперечки щодо ВООЗ.

Адміністрація Трампа завжди дотримувалася жорсткої позиції, стверджуючи, що ВООЗ занадто м'яко ставиться до Китаю, наводячи приклади чиновників, які вихваляють китайський режим за його дії, такі як блокування Уханя, масові випробування та публікація генетичного коду вірусу .

Однак багато інших країн також заявили, що необхідно провести належне розслідування, включаючи Австралію та Великобританію. Associated Press оприлюднила стенограми відеодзвінків представників ВООЗ, які скаржились ще в січні на те, що вони не отримали правильних даних, необхідних їм, від китайських органів влади. Команда ВООЗ із двох осіб, яка відвідала Китай цього літа, зазнала труднощів при переговорах щодо доступу до Ухані.

Ця поїздка, коли вона все ж відбудеться, зосередиться на основних біологічних питаннях: чи вірус спочатку походив від кажанів? Чи існував «проміжний господар», який пов'язував кажанів з людьми? І чи були «вологі ринки» Уханя в центрі початкового спалаху?

Відповідь на повідомлення Китаю про вірус

Вирішення кризи, що розвивається в Китаї, було високо оцінене в січні керівником Програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров'я доктором Майком Райаном, який сказав, що «виклик великий, але реакція була масштабною».

ВООЗ запевнила, що Пекін допоміг уповільнити поширення вірусу, швидко запропонувавши поділитися своїми знаннями про генетичний код вірусу.

Однак США, серед ряду інших країн, порушили питання про те, чи був Китай повністю прозорим, коли вірус там виник.

У березні глава ВООЗ у Китаї доктор Гауден Галеа заявив ВВС, що в перші дні існували «недоліки» у боротьбі із спалахом, але експерти розглядатимуть, як уникнути проблем у майбутньому.

Пізніше Трамп напав на ВООЗ за те, що вона занадто «орієнтована на Китай», вихваляючи Пекін, сказавши, що організація «справді зумовила вибух» своїми ранніми вказівками під час спалаху. Він оголосив, що «витягує» США з інституції і сказав, що її фінансування буде перенаправлено в «інше місце».

Однак обраний президент США Джо Байден, який повинен скласти присягу 20 січня, з тих пір створив зовнішньополітичну групу, якій доручено зберегти членство США у ВООЗ.

Китай рішуче виступає проти міжнародних розслідувань походження коронавірусу, заявляючи, що такі заклики є антикитайськими, але уряд КНР відкритий для розслідування під керівництвом ВООЗ.

Однак було незрозуміло, чи поїдуть слідчі ВООЗ до міста Ухань, де вперше було виявлено вірус, оскільки обговорення маршруту тривають.

«ВООЗ продовжує контактувати з Китаєм та обговорювати міжнародну команду та місця, які вони відвідують», - заявив в четвер Бабатунде Оловукуре, регіональний директор ВООЗ з питань надзвичайних ситуацій у Західній частині Тихого океану.

«Наразі ми розуміємо, що Китай вітає міжнародну команду та їх візит. Наскільки нам відомо, це очікується на початку січня», — сказав він.

У середу член ВООЗ та дипломати повідомили агентству Reuters, що місія, як очікується, поїде до Китаю в перший тиждень січня для вивчення походження вірусу.

Прессекретар міністерства закордонних справ Китаю Ван Веньбінь прямо не коментував візит ВООЗ під час щоденного брифінгу для ЗМІ в четвер.

«Китай готовий активізувати свою співпрацю з ВООЗ з метою просування глобальних зусиль щодо розшуку та сприяння нашій швидкій перемозі проти пандемії», — сказав він.

Китайські державні ЗМІ припускають, що вірус існував за кордоном ще до його виявлення в Ухані, посилаючись на свою присутність на імпортованій упаковці заморожених харчових продуктів та наукові праці, які стверджують, що він циркулював у Європі минулого року.

Олокукур сказав, що точні строки поїздки залежатимуть від «отримання результатів деяких інших випробувань, які проводяться спочатку», не надаючи додаткових деталей.

Повідомляється, що понад 72,92 мільйона людей заразилися новим коронавірусом у всьому світі, а 1641 733 померли, повідомляє Reuters. Повідомлялося про зараження у понад 210 країнах та територіях з часу виявлення перших випадків у Китаї в грудні 2019 року.

Рік з початку пандемії. Китай дискутує із США про похоження вірусу й не пускає експертів ВООЗ до міста