ВООЗ попереджає, що боротьба з COVID-19 навряд чи закінчиться до кінця 2021 року
Getty Images

Всесвітня організація охорони здоров'я вважає передчасним говорити про те, що боротьба з коронавірусом завершиться до кінця 2021 року. Про це заявив у понеділок на брифінгу директор програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій Майкл Райан, передає The Guardian.

Чиновник ВООЗ впевнений, що країни світу до кінця 2021 року не зможуть впоратися з усіма наслідками пандемії COVID-19, але зможуть подолати її найгірші наслідки, додає «Радіо Свобода».

«Ми спостерігаємо, що вакцинація поступово починає впливати на вірус. Однак на даному етапі передчасно говорити про те, що боротьба з пандемією завершиться до кінця року», — сказав Райан.

Аналогічну точку зору висловила й головний науковий співробітник ВООЗ Сумія Свамінатан. За її словами, на даний момент організація розраховує, що завдяки вакцинації «до кінця року вдасться скоротити число випадків госпіталізації, смертей і випадків важкого перебігу захворювання».

«Неможливо думати, що ми закінчимо з цим вірусом до кінця року. Але я думаю, що ми можемо подолати, якщо будемо розумні, найгірші наслідки — госпіталізації, смерті і трагедії, пов'язані з цією пандемією», — сказав Райан.

Значне падіння захворюваності коронавірусів з кінця минулого року дало надію на те, що країни зможуть стримати пандемію, незважаючи на занепокоєння про появу нових штамів. У ВООЗ також повідомили, що смертність від COVID-19 у всьому світі знизилася на 20%. Глобальні показники інфікування COVID-19 стрімко впали з початку 2021 року — з понад 5 млн випадків на тиждень до 2,5 млн в середині лютого.

Однак в ВООЗ заявили, менш 10% населення Землі виробили антитіла до COVID-19. Єдиний шлях до досягнення колективного імунітету подібного масштабу — це вакцинація.

Доктор Райан сказав, що вакцинація найбільш вразливих людей, в тому числі медпрацівників, допоможе усунути «трагедію і страх» із ситуації та полегшить тиск на лікарні.

Якщо вакцини почнуть впливати не тільки на (зниження) смертності і не тільки на госпіталізацію, але матимуть значний вплив на динаміку та ризик передачі, то ми прискоримося у боротьбі з цією пандемією

Раніше генеральний директор організації Тедрос Аданом Гебреісус констатував, що минулого тижня число випадків зараження коронавірусом збільшилася вперше за сім тижнів.

За даними ВООЗ, на минулому тижні в світі було зареєстровано понад 2,6 млн випадків зараження коронавірусом. За тиждень до цього кількість заражених склала менше 2,5 млн. Кількість зареєстрованих випадків зросла у чотирьох із шести регіонів ВООЗ: Америці, Європі, південно-східній Азії та східному Середземномор’ї. «Це розчаровує, але не дивно», — прокоментував гендиректор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреісус.

В Організації прогнозують, що людство зможе впоратися тільки з деякими наслідками пандемії.

За словами Гебреісуса, хоча вакцини допоможуть врятувати життя, «якщо країни покладаються виключно на вакцини, вони роблять помилку».

Очільник ВООЗ також підкреслив нерівність у доступі до вакцин. Він привітав надсилання перших доз вакцин від COVID-19 в Африку в понеділок (до Кот-д'Івуара та Гани).

Але чиновник додав, що «прикро, що це відбувається майже через три місяці після того, як деякі найбагатші країни розпочали свої кампанії вакцинації».

І прикро, що деякі країни надають пріоритет вакцинації молодих, здорових дорослих з меншим ризиком захворювання серед власних груп населення, випереджаючи медичних працівників та людей похилого віку в інших місцях

Як ми писали раніше, головний санлікар України запевнив у безпечності вакцини AstraZeneca з Індії.

Ласка Божа на Кумарі. Як фірма з капіталом в $1 тис. стала імпортером вакцини від COVID-19 в Україну і чому важливо про це знати?