ВООЗ просить Європу не поспішати скасовувати карантин, поки не вакцинують більшість громадян
Getty Images

Представники ВООЗ вважають, що надто поспішне зняття карантинних заходів в Європі, введених для боротьби з COVID-19, може привести до спалаху, який спостерігається в Індії.

Про це сказав очільник представництва ВООЗ в Європі Ганс Клюге, якого цитує The Guardian.

Клюге наголосив, що кількість заражень в регіоні знижується, але все одно «залишається надзвичайно високим». А оскільки деякі країни оголосили про пом'якшення обмежень, він просить не поспішати.

Клюге заявив, що ослаблення обмежень з такими темпами вакцинації та новими заразними штамами може призвести до «ідеального шторму в будь-якій країні». Глава представництва ВООЗ наголошує, що такий сценарій, як в Індії, не повинен повторитися в європейських країнах.

Він нагадав, що нині лише 16% населення Європи отримали щонайменше першу дозу вакцини від COVID-19.

«Там, де рівень вакцинації у групах високого ризику найвищий, кількість госпіталізацій зменшується, а смертність падає. Вакцини рятують життя», — сказав Клюге. Він поняснив, що саме поєднання вакцин та суворі заходи охорони здоров’я можуть повернути країни до нормального життя.

Що сталося в Індії

МОЗ Індії оголосив про виявлення нового штаму коронавірусу з подвійною мутацією в країні. Цей варіант COVID-19 виявили на території Великої Британії, після чого країна посилила правила в’їзду з Індії. Пізніше такий штам з’явився і в Чехії та Швейцарії. У Румунії, Ізраїлі та Франції також зафіксували випадки зараження «індійським» варіантом коронавірусу.

Загалом в Індії зареєстрували 1,8 млн інфікувань.

Крематорії в столиці Індії Делі будують імпровізовані похоронні вогнища, бо в місті не вистачає місця для кремації.

ВООЗ заявила, що спалах COVID-19 в Індії був викликаний «ідеальним штормом» масових зібрань, заразнішими штамами і низьким рівнем вакцинації.

Індія є одним з епіцентрів пандемії у світі. Щоденно на Індію припадає близько третини усіх виявлених у світі випадків COVID-19. Прем’єр Індії Нарендра Моді заявив, що країна зіштовхнулася з «цунамі» інфікувань.

Низка європейських країн, Пакистан і США надсилають Індії допомогу.

В Індії побудують сотні кисневих станцій через спалах COVID-19. Трупи померлих вже спалюють прямо на вулицях