ВООЗ вперше затвердила екстрене використання вакцини від коронавірусу Pfizer/BioNTech

Вакцина Pfizer/BioNTech від коронавірусу COVID-19 отримала від Всесвітньої організації охорони здоров'я дозвіл на екстрене використання, повідомляє пресслужба організації.

ВООЗ надала так зване «надзвичайне схвалення на застосування» вакцині.

«Pfizer/BioNTech від COVID-19 стала першим подібним препаратом, який отримав від ВООЗ дозвіл на екстрене використання. Експерти з усього світу розглянули дані про безпеку, ефективність та якість вакцини Pfizer/BioNTech», — повідомляє організація.

На думку ВООЗ, вакцина відповідає обов'язковим критеріям безпеки та ефективності. Також її медики підтвердили, що переваги препарату переважають над недоліками.

Таке рішення організації дозволяє країнам прискорити процедуру схвалення вакцини на національному рівні.

«Також це схвалення – перше з боку ВООЗ упродовж нинішньої пандемії – дає можливість отримати цю вакцину для її розподілу Дитячому фондові ООН (ЮНІСЕФ) і Панамериканській організації охорони здоров’я», — наголосили у повідомленні.

Нині низка країн уже схвалила кілька вакцин. Переважно вони прийняли рішення як аналогічні «надзвичайні дозволи на застосування». Вони не є повноцінними схваленнями, але дають можливість почати щеплення негайно.

Рік тому, 31 грудня 2019 року ВООЗ отримала перше повідомлення про захворювання, схоже на пневмонію, виявлене в місті Ухані в Китаї. Невдовзі з’ясували, що його викликає новий коронавірус, відомий нині як SARS-CoV-2.

Наразі кількість офіційно зареєстрованих у світі випадків захворювання перевищило 83 млн, а число померлих від нього перевищило 1 мільйон 800 тисяч людей.

Новий варіант COVID-19 не впливає на смертність і ефективність щеплення, вважає ВООЗ