ВООЗ закликає держави готувати галузь охорони здоров'я до наступної пандемії
Getty Images

Посадовці Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) оприлюднили тези, якими вважають важливими для людства напередодні 73-ї щорічної сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я ВООЗ.

COVID-19 можна перемогти «наукою, рішеннями та солідарністю», вважають у організації. І хоча пандемія коронавірусу — це глобальна криза, багато держав та міст успішно запобігли і взяли під контроль передачу інфекції, йдеться в документі.

«Уперше світ об'єднався навколо плану щодо прискорення розробки вакцин, діагностичних та терапевтичних засобів», — зауважили чиновники ВООЗ.

Окрім того, ця пандемія є нагадуванням, що важливо зміцнювати галузь охорони здоров'я в кожній країні та краще оберігати населення від надзвичайних ситуацій, пов’язаних зі здоров’ям, додали у ВООЗ.

Людству чиновники радять негайно готуватися до наступної потенційної пандемії, кажуть в організації.

Ми переконались за останній рік, що країни з розвиненою інфраструктурою системи охорони здоров'я змогли діяти швидко, щоб запобігти швидкому поширенню коронавірусу.

Щоб допомагати урядам країн боротись за здоров'я, ВООЗ планує такі програми: Кампанія з вакцинації 2030, Десятиліття здорового старіння 2020-3030, а також низка інших ініціатив щодо боротьби з раком шийки матки, туберкульозом, щодо догляду за очима, безпеки харчових продуктів, інтелектуальної власності та готовності до грипу.

У ВООЗ повідомили, що нині зафіксовано понад 47 млн випадків зараження, і понад 1,2 млн померлих через COVID-19.

73-тя щорічна сесія Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я ВООЗ відбудеться 9 листопада 2020 року в режимі онлайн.

Новий карантинний поділ і ситуація в Україні

Тим часом в Україні з понеділка, 9 листопада, починає діяти новий розподіл регіонів, відповідно до темпів поширення COVID-19.

Як повідомив міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов, таке рішення 6 листопада ухвалили на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Згідно з рішенням, всі регіони України потрапили до «червоної» чи «помаранчевої» зони, у «жовтій» і «зеленій» – немає жодного.

У Києві минулої доби, 5 листопада, вперше виявили більше тисячі нових випадків COVID-19 за добу – 1002. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко.

Загалом станом на 6 листопада в Україні виявили понад 440 тисяч інфікованих, померли 8 125 людей, одужали — більш ніж 195 тисяч. Упродовж минулої доби лікарі виявили 9 721 новий випадок  захворювання на COVID-19. 

Як ми повідомляли раніше, Генеральний директор ВООЗ пішов на самоізоляцію. Тедроса Аданома Гебреісуса визнали контактною особою людини, яка захворіла на COVID-19.

ВООЗ: вакцина від COVID-19 може з’явитися до кінця 2020 року