Воюють у «гарячих» точках. Що відомо про 10 окрему гірську-штурмову бригаду «Едельвейс»

10-та гірсько-штурмова бригада, якій 14 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський присвоїв почесне найменування «Едельвейс» була сформована 1 жовтня 2015 року у місті Біла Церква на Київщині. Вона входить до складу Сухопутних військ України,та зараз дислокується у Коломиї на Івано-Франківщині.

«Зважаючи на зразкове виконання покладених завдань під час захисту територіальної цілісності та незалежності України особовим складом 10 окремої гірсько-штурмової бригади Сухопутних військ ЗСУ, постановляю присвоїти 10 окремій гірсько-штурмовій бригаді почесне найменування «Едельвейс», — йдеться в указі президента.

Основне призначення бригади — ведення бойових дій у гірсько-лісовій місцевості. Бійці бригади брали участь у боях на Донбасі з 2016 року.

З 30 березня до 2 квітня 2022 року підрозділи звільнили низку населених пунктів Київської області, зокрема взяли під контроль стратегічний населений пункт — смт Іванків.

Згодом підрозділи відбили масований наступ ворога та втримали рубежі біля Покровського Донецької області.

Бригада 8 місяців без ротацій тримає позиції у жорстоких боях на Донбасі.

До складу бригади входять:

  • 8 окремий гірсько-штурмовий батальйон;
  • 108 окремий гірсько-штурмовий батальйон;
  • 109 окремий гірсько-штурмовий батальйон;
  • 1-й мотопіхотний батальйон (лінійний);
  • танковий батальйон (лінійний);
  • зенітно-ракетний артилерійський дивізіон;
  • бригадна артилерійська група – батарея управління та артилерійської розвідки, артилерійський дивізіон, самохідний артилерійський дивізіон, реактивний артилерійський дивізіон, протитанковий артилерійський дивізіон;
  • підрозділ полігону.

«Едельвейси» без упину нищать позиції окупантів та щодня виборють перемогу в боях на Донбасі. На відео вони накривають стрілецьким вогнем з армійських фургонів HMMWV опорні пункти росіян. На кадрах видно, як військовий автомобіль буквально випалює росіян з нашої землі, не залишаючи шансів на порятунок.

Після того, як президент України Володимир Зеленський присвоїв бригаді почесне найменування «Едельвейс», російська пропаганда одразу ж звинуватила українську владу у «легалізації» «фашистського «Едельвейсу». Обгрунтовуючи це тим, що у роки Великої Вітчизняної війни цю гарну квіткову назву мала 1-а гірничопіхотна дивізія Вермахту.

Однак у росії забули, що у них також є загони під назвою «Едельвейс». Вони існували і у складі ФСВП та Росгвардії. 

Кілька років тому у російських внутрішніх військах, що увійшли до Росгвардії, теж був підрозділ з назвою «Едельвейс». 2010-х років так називався загін спецпризначення внутрішніх військ, який тепер має назву «Авангард». На шевроні загону була зображена відповідна квітка.  

Окрім того, на Алтаї 1993 року в ФСВП був створений ще один підрозділ «Едельвейс», який проіснував щонайменше до 2018 року. Це був спецназ служби по Республіці Алтай.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Гвардія наступу»: як покроково відбуватиметься підготовка бійців