Вперше російський солдат постане перед судом в Україні за вбивство цивільного
Вадим Шишимарін. Фото: facebook / Venediktova Iryna

Уперше військового РФ особисто притягнули до суду за вбивство цивільного українця. Про це повідомила генпрокурор Ірина Венедиктова.

Так, Офіс генпрокурора скерував до суду обвинувальний акт щодо сержанта Вадима Шишимаріна, командира відділення 4-ї танкової Кантемирівської дивізії.

За даними слідства, цей 21-річний російський військовий 28 лютого 2022 року вбив беззбройного пенсіонера в смт Чупахівка Сумської області, який вів узбіччям дороги велосипед.

Перед цим колону, в якій був Шишимарін розбили ЗСУ. Втікаючи, він із ще 4 співслужбовцями обстріляли з автоматів приватний автомобіль та заволоділи ним. На вкраденій машині з пробитими ними ж колесами росіяни заїхали в село.

Дорогою вони побачили чоловіка, який повертався додому і говорив по телефону. Тоді один із військових наказав сержанту вбити цивільного, щоб той не повідомив про них українським захисникам.

Шишимарін наказ виконав — через відкрите вікно авто випустив кілька куль із автомата Калашникова у голову 62-річного пенсіонера.

«Чоловік помер на місці всього в декількох десятках метрів від свого будинку», — зазначила генпрокурор.

Однак невдовзі вбивця потрапив у полон і зараз перебуває під вартою. Йому висунули обвинувачення за порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). За ці дії росіянину загрожує від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Дезертир повернувся в Україну з окупантами, потрапив у полон і отримав 14 років в'язниці