Вперше у світі медаль за хоробрість отримав щур-сапер

Гігантський африканський сумчастий щур на ім'я Магава отримав престижну нагороду за розмінування полів у Камбоджі. Золоту медаль гризуну присудила британська благодійна організація PDSA, що надає ветеринарну допомогу тваринам малозабезпечених людей.

Про це повідомляє PDSA.

70-сантиметровий гризун за свою «кар'єру» допоміг знайти 39 наземних мін та 28 боєприпасів. У благодійній організації наголошують, що щур працював набагато швидше за людей з металошукачами і без ризику підірватися самому. Магава став першим гризуном, якому дісталася медаль PDSA — аналог британського Георгіївського хреста для тварин. Усі попередні лауреати були собаками.

«За відданість обов'язку і порятунок життів під час виявлення і знешкодження смертоносних наземних мін в Камбоджі», — написано у сертифікаті, переданому гризуну.

Магава став першим гризуном, якому дісталася медаль за хоробрість / PDSA

З 1943 року PDSA вручає нагороди тваринам, які відзначилися хоробрістю у військових умовах, а з 2002-го —  ще й тим, які виявили особливий героїзм у мирний час.

У Камбоджі досі закопано близько шести мільйонів мін, що залишилися в землі після громадянської війни 1970-1980-х років. Близько 40 тисяч жителів країни мають ампутовані кінцівки - найбільше у світі. Тільки за минулий рік від них загинули 77 людей, про це розповідають фахівці в інтерв’ю PDSA.

Раніше ми писали, як собаки охороняють кордон між Україною та Білоруссю