Вперше в Україні пацієнт приватної клініки став донором органів

У приватному медичному центрі «Добробут» вперше відбулась експлантація органів від чоловіка, який помер від інсульту.

Таким чином шанс на життя отримали троє людей, для яких може трансплантація — єдина надія.

«Лікарі нашого центру зробили все можливе для порятунку пацієнта, який став донором. Киянин був доставлений з інсультом у реанімацію каретою швидкої допомоги. Фахівці боролися за його життя майже дві доби, але подолати критичні наслідки захворювання не було можливим. Після констатації смерті головного мозку відбулась розмова з родичами померлого та отримано згоду на пожертву анатомічних матеріалів для порятунку інших життів», — повідомили агентству «Інтерфакс-Україна» у клініці.

«Висловлюємо співчуття родині та дякуємо за прийняття складного, але вкрай важливого рішення про пожертву!», — додали у медцентрі.

У «Дії» з'явиться можливість залишати заяву про згоду стати донором після смерті

Після проведених необхідних обстежень щодо доноррства приватна клініка внесла інформацію до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів та тканин, яка автоматично співставила пари донор-реципієнт.

Участь у експлантації взяли бригади трансплантологів Інституту серця МОЗ України, Клінічної лікарні «Феофанія», Київського міського центру нефрології та діалізу та Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова.

«Цей випадок показав, що система донорства в країні, що довгі роки була у занепаді, поступово наближається до сучасних міжнародних стандартів», — наголосила Єлизавета Плечиста, трансплант-координатор, завідувач відділення анестезіології лікувально-діагностичного центру «Добробут».

І додала, що в Україні вкрай важливо відкрито говорити про культуру донорства, незважаючи на те, що це дуже делікатна тема. 

«Мусимо пам'ятати, що йдеться про життя тисяч громадян, які мають отримати другий шанс» — підсумувала Плечиста.

Раніше Chas News повідомляв, що в Україні вперше успішно пересадили кістковий мозок від неродинного донора дорослій пацієнтці.

Чому я вирішила стати посмертним донором?