Вперше в Україні викривач корупції отримав винагороду

В Україні вже виплатили першу винагороду викривачеві корупції. Можливість таких виплат запровадили ще у 2019 році.

Про це повідомило Національне агентство з питань запобігання корупції.

Викривачем є чинний військовослужбовець, який у 2020-2021 роках обіймав посаду директора департаменту внутрішнього аудиту Міноборони.

Військовий повідомив, що йому пропонували 24 млн грн хабаря за «позитивний» висновок аудиту щодо робіт на замовлення Міноборони, виконаних компанією-підрядником. Це дозволило б компанії отримати повну оплату в понад 400 млн грн за облаштування спецоб’єкта та претендувати на майбутні договори з Міноборони.

У березні 2023 року за звинуваченням у корупційних злочинах був засуджений ексзаступник начальника одного з управлінь Міністерства оборони України до 4,5 років ув'язнення. Однак суд відмовив у виплаті винагороди викривачеві, посилаючись на те, що він виконав своє повідомлення в рамках службових обов'язків, а отже, не мав права на винагороду.

Наприкінці 2023 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) переглянула цю справу. Суд задовольнив апеляційну скаргу викривача та ухвалив рішення виплатити йому винагороду, визнавши, що, попри службові повноваження, його дії підлягають заохоченню.

«Це — фундаментальна подія для подальшого розвитку інституту викривання в Україні та формування сталої культури викривання. На черзі — наступний кейс», — заявив голова НАЗК Віктор Павлющик.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Букерівська премія 2024: оголошено короткий список номінантів