Вперше з 1859 року: у США спікера Палати представників обрали з 15 спроби

У ніч на 7 січня у США врешті обрали спікера Палати представників (нижньої палати Конгресу). Цю посаду отримав лідер фракції Республіканської партії 57-річний Кевін Маккарті. Для його призначення знадобилося 15 раундів голосування — вперше з 1859 року.

Про це пише  Bloomberg.

Маккарті довго не могли обрати спікером через опозицію близько двох десятків консервативних конгресменів. У фінальному голосуванні Маккарті отримав 216 голосів представників Республіканської партії з 222. Решта шість, які представляють ультраправу групу «Кокус свободи», утримались під час голосування.

Оскільки для призначення спікера потрібна більшість від тих, хто голосує, це знизило поріг цієї більшості з 218 до 215 й дозволило врешті обрати Маккарті головою Палати Представників.

212 представників від Демократичної партії, як і попередні 14 раундів голосування, віддали голоси за лідера демократичної меншості Хакіма Джеффріса. Він став першим темношкірим главою партії в палаті в історії.

Щоби заручитись підтримкою республіканців-консерваторів Маккарті пішов на поступки, які обмежують повноваження спікера. Ключова з них – повернення правила, що дозволяє ініціювати відставку голови Палати представників за поданням одного конгресмена (раніше була потрібна проста більшість).

Спікер Палати представників – третя за ієрархією у вертикалі влади США посада. Без його обрання нижня палата Конгресу не могла приступити до розгляду інших питань.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Байден підписав рекордний оборонний бюджет США, $800 млн призначені для України