Вперше за 13 років українські лікарі пересадили кістковий мозок дорослому від родича
iStock

Вперше за 13 років українські лікарі пересадили кістковий мозок дорослому пацієнту від родича. Донором для пацієнта став його брат.

Операцію провели у Київському центрі трансплантації кісткового мозку. На 36 день після операції пацієнта виписали, повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я (МОЗ).

Як виховати дитину, «народжену серцем»

Пацієнту, якому зробили пересадку, у грудні 2020 року діагностували важку форму апластичної анемії. У чоловіка були критично знижені показники крові, а кістковий мозок не виробляв клітини крові. Трансплантація кісткового мозку стала єдиним варіантом одужати.

 

Вперше за останні 13 років українські лікарі пересадили кістковий мозок дорослому пацієнту від родича 📍Вперше за...

Posted by Міністерство охорони здоров'я України on Friday, April 23, 2021

З 2003 по 2008 рік в Україні зробили лише шість таких операцій, додали у МОЗ. З 2008 року їх не робили через відсутність специфічного обладнання. З того часу всі українці, які мали донора серед родичів, змушені їхали за кордон для трансплантації. Вартість такої операції коштувала понад 3,5 млн грн.

«Нині трансплантації в Україні повністю сплачує МОЗ України. Вартість трансплантації кісткового мозку —  1 млн 360 тисяч!» — підсумували у відомстві.

У Європі вперше продаватимуть штучне серце