Верховна Рада відновила повноваження Нацагенства з запобігання корупції
УНІАН

Верховна Рада підтримала за основу та в цілому законопроєкт №4470 «Про запобігання корупції». Він відновлює повноваження Національного агентства з запобігання корупції після рішення Конституційного Суду.  Проєкт закону за основу підтримали 321 нардеп, а в цілому — 300 нардепів.

Про це повідомляє пресслужба ВР.  

Представники усіх фракцій та груп намагалися «відновити функціональність антикорупційної інфраструктури» і врахувати положення, які були в рішенні КС від 27 жовтня, зазначив голова Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський.

Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна додаоа, що проєкт закону №4470 відповідає нещодавно оприлюдненому висновку Венеційської комісії. Саме тому Комітет пропонує підтримати його за основу та в цілому.

КСУ після двох критичних рішень Венеційської комісії пообіцяв вивчати зауваження «для врахування при напрацюванні рішень»

За її словами, цей закон відновлює «ті повноваження НАЗК, щодо яких КС не навів правової позиції щодо їх неконституційності», як і радила Венеційська комісія. Для суддів передбачено гарантії щодо невтручання у діяльність суддів у вигляді скарги до Вищої ради правосуддя або КСУ, які вже проситимуть НАЗК усунути правопорушення.  

Тепер до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування буде відкрито цілодобовий доступ, йдеться у пояснювальній записці.

Водночас ВР ухвалила законопроєкт №4471, який визначає особливості складання адмінпротокола про порушення суддів, в тому числі і суддів КС.

Венеційська комісія вважає рішення КСУ необгрунтованим, є невирішений конфлікт інтересів сторін