ВРУ скасує понад тисячу застарілих актів СРСР і УРСР
Верховна Рада України

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону «Про дерадянізацію законодавства України», який дозволить скасувати понад тисячу актів законодавчих органів СРСР та УРСР.

Про це заявив перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук під час презентації моніторингового звіту Міністерства юстиції України за результатами проведеного у 2020 році моніторингу, пише на Facebook пресслужба апарату ВР.

«Мною був зареєстрований законопроект «Про дерадянізацію законодавства України». Ним скасовується понад тисячу актів законодавчих органів СРСР та УРСР. Крім цього, ми вже готові передати Кабінету Міністрів України понад 5000 актів Союзу РСР та Української РСР, які можна визнати такими, що не застосовуються на території України», — заявив Стефанчук.

Зі слів віце-спікера, кількість чинних нормативно-правових актів в Україні набагато перевищила один мільйон.

«90 % законопроєктів, які розглядаються Верховною Радою України, — це зміни та доповнення до чинного законодавства. Велика кількість законів обернено пропорційна їхній якості. І якщо збережуться такі тенденції, то ми і далі без єдиного системного підходу будемо продукувати величезну кількість нормативно-правових актів, які не забезпечують основного — якості українського законодавства», — пояснив Стефанчук.

Політик наголосив, що парламенту треба насамперед позбутися законодавчого «сміття», потреба в якому вже давно відпала.

Раніше Стефанчук заявив, що деякі положення з цифрової демократії планують відобразити у законопроєкті про місцеві референдуми, як зробили в законі про всеукраїнський референдум.

Нещодавно ми представили концепцію поновлення Цивільного кодексу України, на основі якої будемо формувати відповідний законодавчий акт. Ще один важливий момент: ми повинні приймати ті законодавчі акти, які передбачені 92 статтею Конституції України

Після прийняття таких актів Стефанчук планує оцінювати їхню результативність для «роботи над помилками».

Також Стефанчук розповів, що готує законопроєкт про основи правотворчої діяльності.

«Ми хочемо ввести нові обов'язкові правила, пов'язані з правотворчої діяльністю, і в результаті отримати єдиний законодавчо врегульований підхід до правотворчої діяльності та систематизації законодавства», — зазначив Стефанчук.

«Разом посміялися». Єрмак спростував чутки про бажання замінити Разумкова на Стефанчука