Врятувати драконів. Активісти занепокоєні «парком Юрського періоду» в Індонезії
Save Komodo now

Фото комодського варана (або дракона), який стоїть перед вантажівкою, викликало в громадськості занепокоєння з приводу атракціону «Парк Юрського періоду», який будується на індонезійському острові.

Будівництво є частиною урядових планів перетворення туризму в національному парку Комодо, повідомляє ВВС.

Фото, яке стало вірусним, породило питання про збереження знаменитих комодських варанів, або драконів — найбільших у світі ящірок.

Посадовці заявили, що жодним варанам не було завдано шкоди, а їх безпека має першочергове значення.

Комодські дракони зустрічаються в дикій природі лише на декількох індонезійських островах, де, за оцінками, вони живуть мільйони років.

Відвідувачі з усього світу їздять подивитися на варанів. В останні роки влада вирішила розібралася з тим, як керувати охороною та туризмом у національному парку.

Суперечка за Острови Драконів

Минулого року було прийняте суперечливе рішення закрити острів Комодо, де проживає більшість ящірок, і вислати 2000 жителів, які поколіннями жили поруч із рептиліями.

Натомість влада заявила, що запровадить схему членства в $1000 для відвідування острова. Урядовці оголосили про відхід від масового туризму, намагаючись захистити драконів та їх середовище існування.

Але приблизно в той же час вони оприлюднили плани масового розвитку туризму на сусідньому острові Рінджа, де проживає друга за чисельністю популяція комодських драконів.

Проект отримав в Індонезії назву «Парк Юрського періоду» після того, як минулого місяця архітектори опублікували в Instagram відео своєї пропозиції — на фоні музики з багатосерійного фільму про динозаврів. Відео викликало багато уваги, оскільки місцеві природоохоронні активісти поділилися ним у соціальних мережах.

Влада очікує, що проект, який планується завершити до червня 2021 року, включатиме туристичний інформаційний центр та причал.

Чому фотографія з вараном спричинила дискусію

На вихідних зображення комодського дракона, який стоїть перед будівельною вантажівкою на острові Рінка, широко поширилося в Twitter та Instagram.

Ним поділилися «Save Komodo Now» — колектив активістів, який написав: «Сумно! Комодський варан віч-на-віч із вантажівкою проекту будівництва «юрського туризму» на острові Рінка. Варан вперше чує гуркіт автомобільних двигунів та відчуває запах диму. Яким буде подальший вплив цих проектів? Хтось ще дбає про збереження?».

Член природоохоронної коаліції Грег Афіома заявив ВВС, що група побоюється, що запланований розвиток подій негативно позначиться на рептиліях та місцевих мешканцях.

«Такий масовий розвиток порушує взаємодію тварин. Це змінить середовище їх проживання», — сказав він.

Урядовці повідомили ВВС, що переглянули фотографію, яку поширюють у соціальних мережах, і можуть підтвердити, що жоден варан не постраждав під час будівельних робіт.

«Жоден комодський дракон не стане жертвою» — заявив Віратно, генеральний директор з охорони природи та екосистем Міністерства навколишнього середовища та лісового господарства Індонезії.

Він додав, що команда з його міністерства поїде на острів, щоб забезпечити дотримання протоколів безпеки для захисту драконів.

Довідка. Комодський варан або ж комодський дракон (Varanus komodoensis) — гігантський варан, найбільший представник не лише варанів, але й усіх сучасних ящірок. Мешкає на індонезійських островах Комодо, Рінджа, Падар, Гілі-Мотанг і Флорес. Комодські варани знаходяться під охороною, а острови Комодо та Рінджа є частиною заповідника «Нуса тенггара». Національний парк був створений у 1980 році на індонезійських островах для захисту найбільших ящірок.

Найбільший екземпляр варана був завдовжки 3,1 метри і важив 166 кг (разом із спожитою здобиччю). Зазвичай їх довжина — близько 2 метрів, а вага близько 70 кілограмів.

В даний час в Індонезії живе близько 3000 варанів, згідно з урядовими даними. Вони можуть виростати до 3 м у довжину, мати гострі, як бритва, зуби та отруйний укус. Більшість із варанів — близько 1700 — мешкають на острові Комодо, ще близько 1000 — на острові Рінджа. Національний парк в цілому є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

 

Не готові мовчати. В Україні пройде перший Instagram-мітинг