Вступ України до ЄС підтримують близько половини населення країни — опитування
Pixabay

Станом на червень 2021 року, вступ України до Європейського Cоюзу підтримують близько половини населення країни. 52% українців проголосували би за вступ України до ЄС, 19% —  проти, і 29% — не визначилися, або не брали би участі у голосуванні.

Про це йдеться у результатах опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Якщо припустити, що ті, хто не визначився, не стали би брати участі в голосуванні на референдумі щодо вступу до ЄС, участь у голосуванні взяли би 71% усіх, хто має право голосувати та проживає на територіях, що контролюються владою України. У такому випадку подані голоси розподілилися б у такий спосіб: за вступ до ЄС — 73% голосів, проти — 27%.

Найбільше вступ до ЄС підтримують жителі західних (готові проголосувати за вступ до ЄС 70% жителів регіону) та центральних (58%) областей, найменше — жителі південних (39%) та східних (29%) областей України.

Водночас за вступ України до Митного Cоюзу проголосували би 22% жителів України, проти —  45%, і 33% — не визначилися, або не стали би брати участі у такому референдумі. Відсоток готових проголосувати за вступ України до Митного Cоюзу порівняно із попереднім опитуванням 2019 року не змінився, і лишається суттєво меншим, аніж відсоток противників вступу України до Митного Союзу.

Вступ України до Митного Союзу найбільше підтримують жителі східних та південних областей: у західному регіоні за вступ до Митного Союзу проголосували би 8% населення, центральному — 18%, південному — 33%, східному — 41%.

Довідка

З 8 по 9 червня 2021 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів опитування громадської думки «Омнібус» методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старші) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України, — АР Крим та окремі райони Донецької та Луганської областей. Під час опитування провели 2007 інтерв’ю.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує:

  • 2,4% для показників, близьких до 50%;
  • 2,1% — для показників, близьких до 25%;
  • 1,5% — для показників, близьких до 10%.
45% громадян оцінюють якість середньої освіти в Україні як низьку опитування — опитування