Вступив у дію указ Путіна про вилучення через суд у українців земель у Криму
Getty Images

20 березня 2021 року набрав чинності указ президента РФ Володимира Путіна. Він передбачає, що земельні ділянки, якими громадяни України та іноземці володіють на підставі українського законодавства, вилучать у судовому порядку.

З точки зору російського законодавства громадяни України на окупованому півострові також потрапляють до категорії іноземців.

Путін підписав указ рік тому, 20 березня 2020 року.

Під дію указу підпадають землі у прикордонних або прибережних районах окупованого Криму. Це більшість районів окупованого півострова, а також Керч, Ялта, Євпаторія та інші прибережні міста.

Обмеження накладаються на володіння землею в 19 з 25 муніципальних утворень Криму, серед яких Євпаторія, Керч, Ялта, Судак. Заборона на володіння іноземними громадянами землею також поширюється на 12 муніципалітетів Севастополя. Разом з тим під заборону не потрапили землі в Сімферополі, Джанкої, Красноперекопську, Білогірському, Красногвардійському та Первомайському районах.

Раніше ЗМІ повідомили, що в Криму 9747 земельних ділянок на «прикордонних територіях Росії» належать громадянам України.

Реакція Кримської правозахисної групи

Указ Путіна є «ще одним способом примусу» жителів півострова до отримання російського громадянства. Про це 22 березня заявила на Facebook Кримська правозахисна група.

Правозахисники також зазначили, що указ президента РФ про землі в Криму порушує норми міжнародного гуманітарного права.

«Ст. 46 Положення про закони і звичаї війни на суші прямо забороняє державі-окупанту здійснювати конфіскацію приватної власності», — пише Кримська правозахисна група на Facebook.

Прокуратура АРК назвала «системними утисками» позбавлення українців землі в Криму

У відомстві розслідують кримінальне провадження за фактом «широкомасштабного привласнення державної та приватної власності» в Криму, що є «серйозним порушенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, а також військовим злочином відповідно до Римського статуту Міжнародного кримінального суду».

Литовський політик: указ Путіна — зухвале порушення міжнародного законодавства

Колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс заявив, що оголошена президентом Росії заборона «іноземним громадянам» володіти землею в окупованому Росією українському Криму порушує міжнародне законодавство і спрямована безпосередньо проти України. Про це політик написав на своїй Twitter-сторінці.

«Президент Росії підписав указ, що забороняє іноземцям бути власником землі в Криму. Це ще одне зухвале порушення міжнародного законодавства, спрямоване прямо проти громадян України та не матиме юридичних наслідків», — заявив Лінкявічюс.

Він додав: «Анексія Криму ніколи не буде визнана».

Український омбудсмен відреагувала на указ Путіна про землю в Криму

Указ Путіна грубо порушує норми міжнародного права, зокрема Конвенцію про закони і звичаї війни на суші та Загальну декларацію про права людини. Про це в своєму Telegram-каналі повідомила український омбудсмен Людмила Денісова.

«Для захисту своїх прав ви можете звернутися до Прокуратури АРК із повідомленням про факт вилучення земельної ділянки, на підставі якого зареєструють кримінальне провадження за фактом вчинення кримінального правопорушення на території тимчасово окупованого Криму», — повідомила Денісова.

Вона додала, що до повідомлення про факт вилучення земельної ділянки українці мають додати документи, що підтверджують право власності згідно законодавства України, і підтверджують процедуру вилучення ділянки російською владою.

МЗС України назвало указ російського президента «юридично нікчемним»

«Указ президента РФ про заборону українцям володіти землею в Криму юридично нікчемний. Після відновлення суверенітету нашої держави на півострові порушені права законних власників будуть відновлені», — заявив 20 березня речник українського МЗС Олег Ніколенко.

Дії Кремля, наголосив Ніколенко, не залишаться без належної оцінки міжнародної спільноти.

«Позбавлення українців права власності на земельні ділянки в Криму буде у фокусі уваги «Кримської платформи» на її інавгураційному саміті цьогоріч», — оголосив Ніколенко у коментарі «Радіо Свобода».

Прессекретар Путіна відповів Байдену на заяву про Крим, що анексії півострова «не було»