Вулицею та парком ходити лише в масці. Уряд увів нове правило для «червоних зон»
Getty Images

Кабінет міністрів заборонив ходити на територіях загального користування під час карантину без захисних масок.

Про це сказано у постанові Кабміну від 22 березня.

В одному із пунктів постанови уряду написано, що у «червоних» зонах поширення COVID-19 забороняється «перебування на територіях загального користування без вдягнутих респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно».

Згідно закону України про благоустрій, до територій загального користування належать:

  • парки (гідропарки, лугопарки, лісопарки, парки культури та відпочинку, парки — пам'ятки садово-паркового мистецтва, спортивні, дитячі, історичні, національні, меморіальні та інші), рекреаційні зони, сади, сквери та майданчики;
  • пам'ятки культурної та історичної спадщини;
  • майдани, площі, бульвари, проспекти;
  • вулиці, дороги, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки;
  • пляжі;
  • кладовища;
  • інші території загального користування.

Також Кабмін заборонив роботу підвісних канатних доріг.

Станом на 23 березня в Україні 8 областей та столиця Київ потрапили до «червоної» зони за показниками поширення коронавірусу.

Локдаун у Києві: висадку та посадку на потяги у столиці обмежувати не будуть

«Укрзалізниця» не обмежуватиме висадку та посадку на потяги у столиці, попри те, що столиця опинилася у «червоній» зоні за поширенням коронавірусу. Також обмежень не заплановано наразі і в Київській, Одеській та Сумській областях, які також у «червоній» зоні. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу компанії.

«Згідно з протоколами рішень позачергового засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, не встановлено спеціальних обмежень на висадку та посадку пасажирів у Києві та Київській області, а також у Сумській та Одеській областях», — йдеться у повідомленні.

Як пояснили в УЗ, таке рішення комісії ТЕБ та НС означає, що «перелік областей, у яких діють обмеження для пасажирів залізниці, залишається незмінним: Івано-Франківська, Чернівецька, Житомирська та Закарпатська».

Продаж квитків у цих напрямках, а також посадка-висадка будуть дозволені, щойно епідеміологічна ситуація дозволить МОЗ виключити регіони з переліку «червоних зон». Наразі «Укрзалізниця» разом із місцевими ОДА, Мінінфраструктури та МОЗ готує подання на призначення спеціальних рейсів до вказаних регіонів.

22 березня Кабмін погодив зміни щодо порядку застосування транспортних обмежень для «червоних зон». Транспортні обмеження вводитимуться окремими рішеннями Державних або регіональних комісій по кожному регіону, а не автоматично по факту потрапляння регіону до офіційного переліку «червоних зон» за рішенням МОЗ.

Зі свого боку «Укрзалізниця» пропонуватиме спецрейси до таких регіонів, аби не було неконтрольованих перевезень пасажирів, які вимушені терміново покинути регіон.

Так, наразі на Івано-Франківщині, на території Чернівецької області, Житомирської області, Закарпатської, Київської, Львівській, Сумської та Одеської областей запроваджено «червоний» рівень епіднебезпеки. З 00:00 20 березня по 9 квітня у Києві запроваджуються епідемічні обмеження «червоної» карантинної зони.

Стало відомо, як діятимуть нові правила щодо в’їзду українців та іноземців в Україну