Ввезення електричних автомобілів до Україні спростять

Верховна Рада в першому читанні прийняла законопроєкти №3476 и №3477 про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку галузі електротранспорту в Україні. 

Народні обранці пропонують до 30 грудня 2030 року передбачити право платника податків включити в податкову знижку витрати на придбання легкових автомобілів, оснащених виключно електричними двигунами. 

Також проєкт закону передбачає звільнення до 31 грудня 2025 року імпортерів від сплати податків на ввіз та/або поставки легкових електромобілів. Наразі така пільга діє до кінця 2022 року.

В пояснювальній записці до законопроєкту №3476 вказано, що у України є значний потенціал для виробництва електротранспорту. Мається на увазі інфраструктура у вигляді п’яти автобусних заводів, заводу грузових авто та потужності для випуску 300 тис. легкових автомобілів на ще трьох заводах.

«Усі ці фактори зумовлюють можливості для використання України в якості лоу-кост виробничого майданчика для виробництва електротранспорту», — вказано в документі. Тим не менш, наразі державна підтримка полягає у стимулюванні імпорту електромобілів, а не їх виробництва, визнають законотворці.