В'язня Кремля Балуха побили в Києві на річницю його повернення

В Києві побили колишнього політв'язня Кремля Володимира Балуха. Зараз він знаходиться в лікарні, лікарі діагностували зламану руку та ключицю.

За повідомленням управління столичної поліції, потерпілого госпіталізовали з тілесними ушкодженнями з території Гідропарку. У Балуха були відсутні мобільний телефон та банківська картка. Розпочато кримінальне провадження за статею «розбій». 

Деталі інциденту розповів народний депутат Микола Княжицький. За його інформацією, під час святкування дня народження одного з в‘язнів Кремля, Балух зробив зауваження українською російськомовній компанії, що сиділа поруч. «Балух зробив їм зауваження українською. Потім його відслідкували і побили. Перевіряємо цю інформацію», — написав на Facebook Княжицький.

А ось в Офісі президента не відкидають, що мотив нападу міг бути політичним. «На горіхи» дісталось керівництву поліції та міністерства внутрішніх справ. «Вуличне насильство в Україні останніми роками досягло загрозливого масштабу. Злочинці відчули, що принцип невідворотності покарання не працює. Очікуємо від правоохоронців більш систематичної роботи для відновлення порядку на вулицях та превенції правопорушень», — йдеться в повідомлені ОП.

Останнім часом в Україні спостерігається цікава закономірність. Я тільки до роботи міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з'являються претензії, він демонструє свою незамінність. Варто згадати «мінера» мосту Метро в Києві чи день «Антисистеми» з захопленням заручників у Луцьку. Можливо, саме тому заступник міністра та його близький соратник Антон Геращенко, визнав, що Аваков «давно переріс свою посаду, та має бути вільною людиною, філософом».

В серпні 2017 року в анексованому Криму Балуха було засуджено до трьох років та семи місяців колонії. Формальним приводом було названо «зберігання боєприпасів та вибухових речовин». Балух декілька разів вивішував на подвір'ї державний прапор України, а згодом встановив табличку «Вулиця Героїв Небесної сотні». Пізніше в одному з інтерв'ю він зізнався, що хотів «потролити» окупаційну владу. 7 вересня 2019 року в рамках взаємного звільнення Україною і Росією утримуваних осіб, Балух повернувся до Києва. Партія «Європейська солідарність» планує зробити його першим номером виборчого списку до обласної ради Київської області. Рішення було прийнято на з'їзді партії наприкінці серпня.