Вже офіційно. Після 16 січня можна скаржитись на відмову обслуговувати українською
iStock

Після 16 січня споживачі зможуть скаржитись мовному омбудсмену на відмову обслуговувати українською.  

Про це уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь розповів у Facebook.

За його словами, спочатку варто спробувати владнати ситуацію на місці. Наприклад, попросити працівника обслуговувати державною мовою.

У разі відмови Кремінь порадив українцям звернутись до керівництва закладу або на «гарячу лінію» установи.

Якщо громадянам України там відмовлять в обслуговуванні українською, то потрібно зафіксувати факт відмови. Це можна зробити за допомогою аудіо-, відео, письмового підтвердження очевидців тощо. Також слід записати дані порушника та закладу — назву, місцезнаходження, контакти.

 

⚠⚠⚠Як діяти, якщо ваше право на отримання інформації чи послуг державною мовою порушене: 1️⃣Спробувати владнати...

Posted by Уповноважений із захисту державної мови on Tuesday, January 12, 2021

Протягом шести місяців з дня виявлення заявником порушення необхідно подати скаргу до уповноваженого на поштову адресу 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12, електронну скриньку skarha@mova-ombudsman.gov.ua або заповнити відповідну форму на сайті уповноваженого www.mova-ombudsman.gov.ua.

У заяві варто зазначити прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання особи, а також викласти суть скарги, який саме суб'єкт/працівник суб'єкта, коли, за якою адресою, яким чином порушив право скаржника.

Кремінь порекомендував до скарги додавати докази на підтвердження. Письмову скаргу заявник повинен підписати із зазначенням дати.