Вже у грудні 2019 року в Ухані циркулювало 13 штамів коронавірусу — ВООЗ
Getty Images

У грудні 2019 року в Китаї було набагато більше випадків нового коронавірусу, ніж 174 офіціально зафіксованих. А кількість штамів вже тоді сягала 13.

Таких висновків дійшла місія ВООЗ, яка на початку цього року досліджувала виникнення коронавірусу в Китаї. Про це СNN розповів керівник групи Пітер Ембарек.

За його словами, отримані дані свідчать, що в Ухані вже у грудні 2019 року масштаби епідемії коронавірусу були значно більшими, ніж вважалося.

Офіційно зафіксовано 174 випадки. Але дослідники кажуть про те, що до статистики потрапили важкі випадки. А вони, як тепер відомо, складають приблизно 15% від усіх. Це дозволяє зробити припущення, що принаймні тисяча людей перехворіла на COVID-19 у грудні-2019 в тій чи іншій формі.

Ембарек також повідомив, що китайські вчені проаналізували 92 випадки захворювань з жовтня по листопад 2019 року. Ці пацієнти хворіли важно і мали симптоми, схожі на COVID-19. Команда ВООЗ попросила, щоб ці 92 особи пройшли тестування у січні цього року на наявність антитіл. Всі отримали негативний результат. Ембарек каже, що необхідні подальші дослідження, оскільки залишається незрозумілим, скільки залишаються антитіла у тих, хто перехворів на COVID-19.

Ще фахівці ВООЗ виявили, що у грудні 2019 року в Ухані вже існувало 13 різних мутацій коронавірусу. Це дозволяє припустити, що вірус циркулював серед людей задовго до спалаху в Китаї.

Вперше коронавірус виявили наприкінці 2019 року в китайському місті Ухань. Звідти почалась світова пандемія.

Місія ВООЗ у Китаї вважає малоймовірним лабораторне походження COVID-19