Взимку Україна може почати експорт газу в ЄС. Ймовірно, це вплине і на ціну в платіжках для населення

Обсяги газу в українських газосховищах сягнули рекордних за останні 10 років 27,9 млрд куб. м, повідомляють в Укртрансгазі. Таким чином, зазначають в компанії, минулорічні показники перевищені на 37%, а три газосховища — Дашавське, Богородчанське та Кегичівське — вже завершили сезон закачування 2020 року з рівнем наповнення близько 99%.

Також в компанії зазначили, що за певних умов можна буде говорити і про експорт газу до країн Євросоюзу. «Не виключаємо, що у разі сприятливої ситуації на європейському ринку Україна розпочне власний експорт газу до країн ЄС. У вітчизняних ПСГ на сьогодні достатньо запасів, щоб не лише забезпечити теплом українців, а й отримати додатковий дохід від реалізації газу за кордоном», — каже т. в. о. гендиректора «Укртрансгазу» Сергій Перелома.

Раніше про можливий експорт газу в Європу казав і голова правління НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв. «Якщо це станеться, цінові параметри на українському ринку кардинально зміняться в бік зниження», — заявив Коболєв. При цьому, він додав, що зниження цінових показників для газу буде залежати і від ситуації на ринку: якщо не буде кризи, а всі постачальники газу працюватимуть в «стандартному» режимі, ціна для споживачів дійсно може впасти.

Нагадаємо, 2 жовтня Оператор ГТС відзвітував про транзит 39,5 млрд куб. м газу з Росії до Європи. Це на 40% менше, ніж за цей самий період минулого року (65,4 млрд куб. м.). Але при цьому, додають в компанії, «Газпром» повністю розраховується за весь обсяг заброньованих потужностей, з яких використовує лише 81%.