WADA звинуватило Український антидопінговий центр у махінаціях. Його керівники вже звільнились
Getty Images

Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) заявило про систематичні порушення міжнародних стандартів тестування Українським антидопінговим центром та федерацією легкої атлетики України.

Про це йдеться у звіті WADA.

Розслідування щодо наших організацій проводилось з 2019 року. Воно виявило що протягом дев’яти років (з 2012-го) Український антидопінговий центр регулярно попереджав наших атлетів, що них прибудуть допінг-офіцери для взяття проб у позазмагальний період. За правилами, такі тести проводять без попередження. Тому у WADA вважають, що цим допінг-пробам не можна довіряти.

Водночас, подібне тестування зазвичай було підлаштовано під дати важливих міжнародних змагань.

Також Національний антидопінговий центр України завчасно збирав зразки допінг-проб, влаштовуючи тестування спортсменів за попереднім записом. Це також не відповідає стандартам WADA.

Ще у WADA зазначають, що у 2021 році Національний антидопінговий центр України свідомо зазначив щонайменше шість допінг-спроб, взятих у змагальний період у легкоатлетів як позазмагальні. Це є махінаціями, оскільки, згідно з міжнародними правилами, атлет повинен здати відповідну кількість змагальних та позазмагальних допінг-проб.

Крім цього, під час розслідування виявили одну особу з Федерації легкої атлетики України (ФЛАУ), що могла мати відношення до торгівлі препаратором ерітропоетином, який вважається допінгом.

Як крикет з гри колонізаторів перетворився на національний вид спорту в Індії

Що буде далі?

У своєму звіті представники WADA вказують, що згаданий  представник ФЛАУ заперечує звинувачення у свою адресу.

Доказів, які б підтверджували існування допінг-схем у ФЛАУ не знайшли. А керівники антидопінгового центру заявили, що не мають інформації про «заплановане» тестування спортсменів.

Втім, «враховуючи серйозність звинувачень», всю інформацію передали відповідним спортивним міжнародним організаціям.

Щодо Національного антидопінгового центру України розпочали процес перевірки відповідності. Іншими словами, його можуть позбавити ліцензії.

Новий розкол у футболі. ФІФА має намір проводити чемпіонати світу кожні два роки. В Європі — проти

Реакція української сторони на звинувачення

У Національному антидопінговому центрі заявили про готовність співпрацювати з WADA та провести внутрішнє розслідування.

Щоправда, воно відбудеться вже без участі нещодавніх керівників.

Міністр спорту Вадим Гутцайт повідомив, що директор Центру Іван Курліщук та його заступник Ярослав Кручек подали у відставку.

«Міністерство заявляє, що ми займаємо чітку позицію у боротьбі з допінгом. Ми нікому не дозволимо порушувати антидопінгові правила. Реакція на порушення буде миттєвою та жорсткою», — заявив Гутцайт.