«Я керуюча людина в школі, в якій ти жреш!». Діти поскаржилися слідчим на тортури. Учнів за це покарали (аудіо)

Східна окружна прокуратура Дніпропетровської області розслідує оборудки з бюджетним фінансуванням комунального закладу «Жовтневий навчально-реабілітаційний центр». За версією слідства, директор інтернату Руслан Бугайчук впродовж трьох років виписував персоналу багатотисячні премії, які вимагав готівкою повертати собі, погрожуючи звільненням.

Під час обшуків до слідчих прокуратури почали підходити вихованці інтернату та скаржитися на побиття директором і психологічний тиск з боку заступника директора Людмили Лисько. Старші вихованці погодилися надати свої свідчення письмово. Наступного дня керівники закладу змусили дітей написати спростування та погрожували покаранням. 

Один із учнів задокументував «роз’яснювальну роботу» на диктофон.

«Тепер, пиши, що це мене Матвій побив, бо я йому не дав сигарет». «Я написав представникам закону», — відповідає один з вихованців. — «А тепер пиши мені, бо я керуюча людина в цій школі, в якій ти жреш. Ти сьогодні снідав, скільки за сніданок заплатив?», — чути голос Людмили Лисько.

Факти системних фінансових зловживань в інтернаті та грубого поводження з дітьми підтвердили у спілкуванні з Chas News Олена Кулініч, секретар навчального закладу, та Сергій Кулина, заступник директора з господарчої роботи, ветеран АТО. Деталі вони не стали уточнювати до завершення слідчих дій, позаяк проходять свідками у відкритому прокуратурою кримінальному провадженні.

В Жовтневому інтернаті на постійній основі перебувають 118 дітей у віці від 6 до 18 років, позбавлених батьківського піклування.

«Під час обшуків у домоволодінні Бугайчука виявлено зброю та набої без передбаченого законом дозволу, гроші і новий автомобіль Volkswagen Tiguan вартістю близько $40 тисяч, придбаний відносно нещодавно. Очевидно, за кошти, «освоєні» на директорській роботі в інтернаті», — каже Віталій Власюк, адвокат, який представляє інтереси вихованців.

Також правоохоронні органи перевіряють факт незадокументованої передачі близько 100 га шкільної землі фермерам, а також списання на брухт партії труб, виділених на інтернат.

Проводиться досудове розслідування. Директору інтернату може бути висунуте звинувачення за статтями «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем» та  «Незаконне зберігання зброї», повідомили в пресслужбі Дніпропетровської прокуратури.

Бугайчук відмовився спілкуватися з Chas News та прокоментувати факт виявлення в нього зброї та набоїв.

Батька школяра зі Львова оштрафували за меми, які робив його син про вчителів