Ядерний тероризм рф і оборонна взаємодія: подробиці зустрічі Зеленського з Ердоганом і Гутеррешем

У четвер, 18 серпня, у Львові завершилися тристоронні переговори президентів України і Туреччини Володимира Зеленського і Реджепа Таїпа Ердогана, а також генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша. Зокрема, сторони обговорили зернову ініціативу, ситуацію навколо Запорізької АЕС і оборонну взаємодію країн.

Що сказав президент України

Український президент вкотре наголосив, що перемовини з росією відбудуться лише у разі повного виведення окупаційних військ з української території.

На тристоронній зустрічі обговорювався розвиток «зернової угоди», а також те, що рф повинна негайно вивести війська із Запорізької АЕС і припинити провокації та обстріли станції.

Також лідери двох країн торкнулися питань оборонної взаємодії та обговорили перспективи співпраці у цьому напрямку.

Під час зустрічі Володимир Зеленський поінформував Антоніу Гутерреша, генсека ООН, про ядерний шантаж рф на Запорізькій АЕС (ЗАЕС), підкресливши, що «цей свідомий і цинічний терор з боку агресора може мати катастрофічні наслідки для України та всього світу».

Україна та ООН узгодили параметри можливої ​​делегації Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на ЗАЕС. 

Український президент впевнений, що подальше розширення співпраці між Україною і Туреччиною посилить обидві сторони.

Що сказав президент Туреччини

Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина підтримує територіальну цілісність та суверенітет України, а Анкара не хоче, щоб світ пережив другий Чорнобиль тому докладатиме всіх зусиль, щоб завершити війну дипломатичним шляхом.

Крім того Туреччина готова надати Україні допомогу у відновленні інфраструктури після війни.

Також турецький президент сподівається, що «зернова угода» допоможе досягнути миру між Україною та росією.

На думку Ердогана, війна росії проти України має закінчитися за столом переговорів, а зараз головна задача — знайти найкоротший шлях до цього.

Що сказав генсек ООН

На думку Антоніу Гутерреша позитивна динаміка на продовольчому фронті, зокрема працюючий «зерновий коридор» — тріумф дипломатії.

На його думку росія повинна вивести свої війська та техніку з ЗАЕС, оскільки будь-яка шкода станції дорівнює самогубству.

Також Гутерреш обговорив з Зеленським питання незаконної та примусової депортації українців, звільнення з полону українських військовослужбовців і медиків.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Україна, Туреччина та ООН офіційно підписали угоду щодо розблокування експорту зерна: усі подробиці