Як рідкісне видання про Гаррі Поттера допоможе власнику придбати будинок дочці
Hanson’s

Трапляються ще дива в нашому світі! Хоча чи варто дивуватися, коли йдеться про Гаррі Поттера? Книга про маленького чарівника з першого видання, що близько 20 років припадала пилом на полиці, зараз принесе власнику більше 20 тис. фунтів стерлінгів. Справжня казка.

Отже, жив собі на світі один британець (ім’я своє він не хоче оприлюднювати). І було у британця троє маленьких дітей. Переїхав він жити до Люксембургу. А щоб діти вивчали англійську, купив британець книжку Джоан Роулінг «Гаррі Поттер та філософський камінь» — читати малюкам на ніч. Не те щоб довго обирав книгу. Почув хороші відгуки та й придбав за зовсім невеликі гроші. Було то у 1999-му.

Минуло 20 років. Книга, за якою діти британця готувались до школи, давно стояла забутою на полиці. Та ось дізнався її господар, що перші видання цієї книги є дуже рідкісними та коштують шалених грошей. Дістався він до полиці, здув пил та почав перевіряти. А там все й сходиться! І помилка на 53-й сторінці є, коли рядок «1 wand» зустрічається двічі, і номер видання з 10 до 1. Загорнув британець дорогоцінну знахідку в чайний рушник (вони в книжці слугували домашнім ельфам за одяг) та надіслав на оцінювання. В аукціонному домі Hanson’s виявились у захваті та й британця порадували. Кажуть, книга його з видання 1997 року: видавництво Bloomsbury всього 500 примірників тоді надрукувало, а 300 з них доправили до шкіл та бібліотек. Дуже рідкісна книга! Так і проголосив Джим Спенсер, книжковий експерт Hanson’s (на фото): «Це справжній святий грааль для колекціонерів!».

На 13 жовтня вже й аукціон призначили. Примірник у 20-30 тис. фунтів оцінили. Британець тепер мріє, як цими грошима погасить кредит на навчання дочки. Та не просто погасить, а у такий спосіб поліпшить свою кредитну історію і допоможе дівчині взяти будинок у іпотеку. Тож казочці зовсім не кінець.

«Історія продавця мене дуже вразила. Ця книга допомогла його дочці підготуватися до школи, а тепер вона допоможе їй придбати будинок», — каже книжковий експерт. І додає, що примірник знаходиться у надзвичайно хорошому стані. А тому за нього можуть заплатити навіть 50 тис. фунтів.