Як виростуть ціни та скільки триватиме війна: прогноз Fitch Ratings

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило довгостроковий кредитний рейтинг України в іноземній валюті з рівня «RD» (обмежений дефолт) до «CC» (імовірний дефолт).

Про це йдеться у заяві Fitch.

Підвищення рейтингу відбулося завдяки реструктуризації зовнішнього боргу — Україна домовилась з кредиторами про відстрочення на 24 місяці виплат майже $6 мільярдів основної суми та відсотків за єврооблігаціями.

Скільки триватиме війна: прогноз Fitch Ratings

При цьому в агентстві вважають, що війна триватиме у 2023 році і у результаті державний борг перевищить 100% ВВП, що посилить тиск на економіку.

«Отже, на наш погляд, можлива ширша реструктуризація державного комерційного боргу, хоча терміни не визначені»,— зазначає Fitch, припускаючи, що це може статися у 2024 році.

Агентство також вважає, що перспективи політичного врегулювання війни з Росією шляхом переговорів невеликі. Малоймовірно, що український уряд поступиться якоюсь суттєвою територією, тоді як путін продовжить переслідувати мету підірватинезалежність України.

«Неясно, чи матиме якась зі сторін достатню військову перевагу для досягнення цілей, що може призвести до затяжного конфлікту», — зазначено в повідомленні.

Падіння економіки, ріст інфляції: прогноз Fitch Ratings

Fitch прогнозує, що економіка України скоротиться у 2022 році на 33% з невеликим відновленням на рівні 4% у 2023 році.

Інфляція прискориться з 22,2% у липні до 30,0% на кінець 2022 року та залишиться високою у 2023 році, у середньому на рівні 20,0%.

Аналітики відзначають, що чиста міграція за кордон зросла до 6,1 млн осіб, передбачуваний збиток інфраструктурі перевищує 100 млрд доларів США (75% ВВП), і уряд прогнозує потреби в 10-річної реконструкції в розмірі 750 млрд доларів.

Крім того, міжнародні резерви України скоротилися на 5,7 млрд доларів до 22,4 млрд доларів за чотири місяці до кінця липня через відтік коштів за фінансовим рахунком.