Які товари не продаватимуть в супермаркетах під час локдауну. Щодо прального порошку навіть у МОЗ не впевнені
Pixabay

В українських супермаркетах під час локдауну з 8 по 24 січня не продаватимуть цілу низку товарів — засоби для чищення, інструменти, лампочки, батарейки, одяг.

Це підтвердили Сhas News у міністерстві охорони здоров’я. Але погодились, що зараз деякі карантинні обмеження прописані не достатньо зрозуміло. Тому у вівторок, 5 січня, запропонують Кабміну внести у документ уточнюючі правки.

Наразі у постанові Кабміну про запровадження в Україні жорсткого карантину з 8 по 24 січня йдеться про заборону роботи торговельних закладів окрім тих, що «торгують товарами, що належать до продуктів харчування, на торговельних площах, не менш як 60 відсотків яких призначено для торгівлі продуктами харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, засобами зв’язку, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин».

Всі інші види товарів посадовці пропонують замовляти з адресною доставкою.

На нелогічність таких обмежень звернули увагу, зокрема, у Американській торговельній палаті. Там вважають, що вони «не лише є прямим обмеженням прав споживачів у придбанні необхідної продукції, але й потенційно призводитиме до виникнення конфліктних ситуацій в магазинах». Представники Палати написали до українського Кабміну з проханням переглянути текст постанови.

В той же час користувачі соцмереж зазначають, що навесні подібні обмеження під час локдауну діяли і в Європі: «У Франції у великих маркетах деякі відділи просто відгородили стрічкою, а цілі стелажі загорнули у плівку. Можна було купити фуа-гра, а от шкарпетки — ні».

«Пральні порошки треба звіряти з класифікатором»

Сhas News звернувся до Міністерства охорони здоров’я за уточненням — що є товарами першої необхідності, а що ні. І яка логіка обмежень.

Ірина Руденко, гендиректор директорату громадського здоров’я, підтвердила нам, що засоби для чистки, лампочки, батарейки та одяг не вважаються товарами першої необхідності. І під час локдауну їх не дозволять продавати у супермаркетах. Логіка полягає в тому, щоб людина не йшла до магазину зайвий раз, наприклад, за однією лампочкою чи новими шкарпетками.

В той же час чиновниця не змогла однозначно відповісти, чи продаватимуть в супермаркетах пральні порошки. «В залежності від складових їх можна віднести до товарів особистої гігієни (дозволено продавати) або до побутової хімії (заборонено). Треба дивитися на склад і звіряти з класифікатором», — сказала пані Руденко.

Вона погоджується, що наразі в чинній постанові уряду обмеження прописані не до кінця зрозуміло.

«Ми вже підготували зміни до трактування. І плануємо винести їх у вівторок на засідання Кабміну, щоб всім було зрозуміло, що можна буде купити, а що ні», — запевнила представниця МОЗ.

Локдаун 2.0: вирок вірусу чи кризовій політиці Кабміну