Януковича та Азарова заочно судитимуть за підписання «Харківських угод»

До суду направлено обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо колишніх президента України Віктора Януковича та глави уряду Миколи Азарова. Їх звинувачують у державній зраді –— йдеться про підписання «Харківських угод у 2010 році.

У ході розслідування встановлено, що експрезидент України Віктор Янукович з порушенням вимог Конституції та закону «Про міжнародні договори України» 21 квітня 2010 року підписав у Харкові угоду, якою на 25 років було продовжено термін перебування російського Чорноморського флоту в Криму. Колишній прем'єр Микола Азаров того ж дня підписав розпорядження про схвалення Кабміном угоди.

«Колишні керівники держави штучно створили передумови для збільшення чисельності військ рф на території України, їхнього переоснащення та модернізації і надалі – вторгнення збройних сил російської федерації та окупації ними АР Крим та м. Севастополя… У зв'язку з приховуванням обвинувачених на території держави-агресора, досудове розслідування здійснювалося ДБР за спеціальною процедурою (in absentia)», — заявили у прокуратурі.

Як відомо, розслідування проти Януковича та Азарова у цій справі було завершено у грудні 2022-го. Цього тижня їх повісткою викликали до Офісу генпрокурора.

Що передбачали «Харківські угоди»

«Харківські угоди» були укладені у квітні 2010 року між Україною і росією щодо продовження терміну базування російського флоту на території Криму в обмін на знижки на газ, який рф постачала Україні.

Підписані всупереч національним інтересам України документи про продовження термінів перебування флоту рф в Україні ще на 25 років, нарощування особового складу збройних сил та військової техніки росіян в Криму створили загрози суверенітету та територіальній цілісності української держави.

Згідно з базовими угодами 1997 року, росіяни мали зменшувати свій контингент на півострові. Натомість «Харківські угоди» дозволили агресорам мати достатньо ресурсів для окупації півострова у 2014 році та для повномасштабного вторгнення до України у лютому 2022 року.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

СБУ проводить обшуки у Нестора Шуфрича, його підозрюють у держзраді — ЗМІ (фото, оновлено)