Японія вперше після Другої світової війни експортувала озброєння

Японія вперше за більш ніж півстоліття почала експортувати своє озброєння. Компанія Mitsubishi Electric уклала контракт з Міністерством оборони Філіппін на поставку радіолокаційних систем (РЛС) на сумму $103,5 млн. Як повідомляє видання Defense News, крім самих РЛС у вартість контракту також входить поставка усієї супутньої інфраструктури і обладнання. Поставки обладнання плануються наступного року. 

Очікується, що РЛС стануть частиною філіппінського комплексу протиповітряного контролю за спірними територіями. Йдеться про архіпелаг островів Спратлі в Південно-Китайському морі. Офіційні претензії на встановлення державного суверенітету над архіпелагом Спратлі пред'являють Китай, В'єтнам, Філіппіни, Малайзія, Бруней і Тайвань. Всі держави розмістили військові підрозділи на підконтрольних островах, активно розвивають їх інфраструктуру та освоюють природні ресурси в цьому районі. 

Починаючи з 1967 року в Японії діяла норма післявоєнної антимілітаристської конституції про заборону продажів озброєнь. Єдиним винятком були США, з якими у Японії підписаний договір про забезпечення колективної безпеки. В 2014 році ембарго на продаж озброєнь було пом'якшено, японські компанії неодноразово брали участь у міжнародних тендерах, але невдало. Варто відзначити, що Японія та Філіппіни є союзниками США.   

Глобальний політичний неспокій штовхає світові економіки до збільшення оборонних витрат. Згідно з цьогорічним дослідженням Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI), оборонні витрати збільшилися за останнє десятиліття на 7,2% і досягли в 2019 році майже $2 трлн. Близько 62% цих витрат припадають на п'ять держав — США, Китай, Індію, Російську Федерацію і Саудівську Аравію. Українські витрати на оборону в 2019 році зросли на 9,3% порівняно з 2018-м і склали в доларовому еквіваленті близько $5,2 млрд.