Японський зонд доставив на Землю зразки астероїда
Australian Space Agency

Автоматичний зонд Hayabusa-2 («Сокіл-2») японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) привіз на Землю два зразки породи астероїда Рюгу.

Про це JAXA повідомляє в Twitter і у своєму звіті.

Зонд був запущений у космос 3 грудня 2014 року і пролетів понад 6 мільярдів кілометрів. Капсула з зразками відокремилась від зонду і сьогодні о 19:30 за Києвом увійшла в атмосферу Землі.

О 19:52 капсула з двома зразками астероїда Рюгу (Палац драконів) приземлилася в Австралії згідно плану польоту.

О 21:47 за Києвом капсулу і парашут виявили в запланованій області посадки. Наразі капсулу транспортують в розташування місцевого штабу місії.

Незабаром її переправлять в тимчасову лабораторію Quick Look Facility.

У QLF саму капсулу розберуть і витягнуть герметичний контейнер, що містить проби ґрунту. Його підготують для відправки в Японію, де контейнер зі зразками передадуть до Інституту космічних наук і астронавтики (ISAS). Наступні шість місяців там проведуть роботу з первинного огляду і опису отриманих зразків.

Після цього зразки розподілять наступним чином: 30% піде на дослідження японським науковим організаціям, ще 30% — міжнародним партнерам, в тому числі NASA. Решта 40% залишать зберігатися на майбутнє, коли нові технології аналізу дозволять отримати більше інформації зі зразків.

Сам зонд Hayabusa-2 після відділення капсули продовжив політ і наразі прямує до невеликого навколоземного астероїда 1928KY26, щоб розпочати його вивчення.

Перший забір зразків, які, на думку вчених, можуть пролити світло, зокрема, на процес формування Сонячної системи, зонд виконав 22 лютого 2019 року, другий 11 липня того ж року. Відстань між точками збору космічних зразків — 20 метрів.

Діаметр астероїда Рюгу — близько 920 метрів, а його вік 4,6 млрд років. Діаметр Рюгу майже вдвічі більше, ніж у астероїда Ітокава, частинки породи з якого доставив на Землю апарат Hayabusa-1.

Місія Hayabusa-2 передбачає доставку на Землю грунту з астероїда класу C (темні вуглецеві об'єкти, найбільш поширений клас астероїдів), який перебуває між Землею і Марсом. Вартість місії – близько $270 млн.

Раніше в суботу капсула була зафіксована камерами як яскрава вогняна куля, яка промайнула над австралійським районом Кубер-Педі.

Підлітаючи до Землі зі швидкістю 11 км / с, вона розгорнула парашути, щоб уповільнити свій спуск. Потім капсула почала передавати сигнал з інформацією про своє положення.

Космічний корабель приземлився у Вумері, що експлуатується Королівськими австралійськими ВПС.

Професор Алан Фіцсіммонс з університету королеви в Белфасті сказав, що зразок «дасть можливість знати багато нового не тільки про історію Сонячної системи, але й про ці конкретні об'єкти (астероїди)».

«Наявність зразків такого астероїда, як Рюгу, буде дійсно захоплюючою для нашої галузі. Ми вважаємо, що Рюгу складається з наддавніх порід, які «розповідатимуть» нам про те, як формувалася Сонячна система», — прокоментувала новину BBC професор Сара Рассел, керівник групи планетних матеріалів у Лондонському музеї природознавства.

Вивчення зразків, вилучених з Рюгу, могло б сказати нам, як вода та інгредієнти для життя доставлялися на ранню Землю.

Довго вважалося, що комети доставляли більшу частину води Землі на початку існування Сонячної системи. Алан Фіцсіммонс сказав, що хімічний профіль води в кометах іноді відрізнявся від профілю води в океанах нашої планети.

Як ми писали раніше, 1 грудня китайський космічний модуль здійснив успішну посадку для першого майже за півстоліття забору зразків ґрунту на Місяці. Він має повернутись на Землю вже 17 грудня.

SpaceX запустить 21-у вантажну місію до МКС на початку грудня