Ярославський та китайська компанія Skyrizon подадуть заявку в АМКУ на купівлю «Мотор Січ»

Китайська компанія Beijing Skyrizon Aircraft та DCH Group бізнесмена Олександра Ярославського найближчим часом подадуть нову спільну заявку в Антимонопольний комітет України на купівлю української компанії «Мотор Січ». Про це повідомляє Інтерфакс-Україна, посилаючись на повідомлення китайської материнської компанії Skyrizon — Beijing Xinwei Technology Group.

31 серпня в DCH Group повідомили, що отримали відповідь АМКУ з відмовою у розгляді заявки через низку технічних процедурних моментів. А китайці із Xinwei нагадують про відзив попередньої їхньої спільної заявки з держконцерном «Укроборонпром». За словами представників Xinwei, тоді мали місце нові домовленості з DCH Group.

У грудні 2019 року президент «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв повідомляв про продаж акцій підприємства китайським компаніям Skyrizon Aircraft і Xinwei Technology Group. Тоді йшлося про купівлю понад 50% акцій компанії. Ще 25% акцій мало залишатися у «Укроборонпрому». Наразі ж, за даними Інтерфакс-Україна, китайцям належить приблизно 75% акцій «Мотор Січі». 

До України з приводу купівлі «Мотор Січі» навіть приїжджав вже колишній радник президента США Дональда Трампа Джон Болтон, який казав, начебто китайські інвестиції «приносять небезпеку». «Ми вважаємо, що Китай намагається інтегруватися в економіку країн по всьому світу у тому числі і через проєкт «Шовкового шляху», і через привабливі інвестиції. Ми повідомляємо друзям та партнерам про небезпеку, яку приносять китайські інвестиції», — говорив Болтон влітку минулого року.

Також Болтон підкреслив, що «військові та чутливі технології не мають потрапити до противників», маючи на увазі можливу передачу китайцям технологій «Мотор Січ» при продажу компанії. А нещодавно, за підсумками серпневої розмови президента Володимира Зеленського з держсекретарем США Майком Помпео, в Штатах назвали китайські інвестиції «зловмисними».