«Ви нашого Лероса, а ми «зробимо хід» на Юрченка. «Слуга народу» покидає фракцію

Народний депутат Олександр Юрченко («Слуга народу») заявив, що вирішив вийти із фракції. Що цікаво, про це повідомив не він сам, а голова фракції Давид Арахамія в ефірі одного з телеканалів. Пізніше, в кулуарах парламенту, Арахамія уточнив, що не має письмової заяви від Юрченка, але той, нібито, в телефонній розмові обіцяв її передати.

Нагадаємо, Юрченку інкримінують отримання хабарів за внесення поправок до законопроектів. Матеріали справи опублікувало Національне антикорупційне бюро України (НАБУ). Зокрема бюро показало приховану зйомку агента «під прикриттям», на якій обговорюється подяка «плюшками» за необхідні зміни у законодавстві щодо переробки твердих побутових відходів.

 

 

«У мене немає в руках заяви пана Юрченка — це важливо, але у мене є телефонне підтвердження, що він таку заяву написав і при нагоді її передасть. Якщо він передасть її сьогодні, то я сьогодні її зареєструю в нашому внутрішньому документообігу, і завтра Разумков зможе оголосити, що він вийшов з фракції», — сказав Арахамія.

Попри відсутність офіційних рішень у Офісі президента схвалили таке рішення Юрченка.

«Як частина команди президента України Володимира Зеленського вважаємо таке рішення доречним і сподіваємося, що пан Юрченко повною мірою співпрацюватиме з представниками Національного антикорупційного бюро України та Офісу генерального прокурора, щоб встановити всі об’єктивні обставини», — йдеться в заяві на офіційному сайті глави держави.

Співрозмовник Chas News, близький до оточення керівництва фракції «Слуга народу», каже, що скандал з Юрченком — це продовження «війни» між Богданом та Єрмаком. «Це вже у відкриту: ви нашого Лероса, а ми «зробимо хід» на Юрченка. Можливо, Сашко (Юрченко —Chas News) десь і був у схемах, але Богдану цікаво дістати Холодова, та перш за все, Єрмака», — розповідає співрозмовник видання.

Першим про затримання помічника Юрченка через хабар повідомив на своєму Facebook близький до Андрія Богдана народний депутат Гео Лерос. Його було виключено з фракції «Слуга народу» через критику в адресу президента Володимира Зеленського та його оточення.

Зараз НАБУ чекає, щоб генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала підозру Юрченку. Нагадаємо, депутатську недоторканність було скасовано з 1 січня 2020 року. Для притягнення до відповідальності достатньо підпису генерального прокурора.

В НАБУ повідомляють, що інформацію про групу парламентарів, що отримують хабарі за свою законодавчу роботу було отримано влітку цього року. В зв'язку з цим розпочато розслідування та операцію «під прикриттям».

В грудні 2019 року народний депутат Олексій Гончаренко («Європейська солідарність») повідомив, що НАБУ розпочало розслідування щодо діяльності народних депутатів Олександра Дубинського, Олександра Юрченка та Андрія Холодова (всі — «Слуга народу») щодо можливої особистої зацікавленість при голосуванні за «тютюновий законопроект».

За повідомленням ЗМІ, Холодов є близьким соратником голови Офісу президента Андрія Єрмака до обрання народним депутатом був пов'язаний з мережею тютюнових кіосків «Т-Киоск» і «А8». В свою чергу Юрченко входить до так званої «групи Холодова» у фракції «Слуга народу». Саме підтримка Холодова допомогла Юрченку виграти у секретаря Київської міської ради Володимира Прокопіва парламентські вибори по 211-му столичному мажоритарному окрузі.