З 1 січня у Польщі хочуть змінити умови перебування та надання допомоги біженцям з України

Сейм (нижня палата парлманету) Польщі схвалив зміни до спецзакону про допомогу біженцям від війни з України.

Про це пише Укрінформ.

Відповідне рішення підтримали 429 депутатів, 9 виступили проти та ще 13 утрималися.

Тепер зміни до спецзакону про допомогу українцям направлять на розгляд Сенату Польщі. Очікується, що він набере чинності з 1 січня наступного року.

Відповідно до ухвалених змін, українці зможуть безкоштовно проживати у місцях тимчасового розміщення лише упродовж перших 120 днів від моменту першого приїзду до Польщі.

Громадяни України, які проживають у таких місцях понад 120 днів, з березня 2023 року змушені будуть платити 50% коштів власного утримання, але не більш як 40 злотих на добу (понад 300 грн). А з травня їм вже треба буде покривати 75% коштів проживання, але не більш як 60 злотих на добу (500 грн).

Водночас це не стосуватиметься вразливих категорій: інвалідів, осіб пенсійного віку, вагітних, жінок із дітьми до року, жінок із трьома дітьми та більше, осіб у складній ситуації. Вони й надалі проживатимуть у таких місцях безкоштовно.

Зараз у групових місцях тимчасового розміщення в Польщі проживають близько 80 тисяч громадян України.

Прийнятими змінами також передбачається «замороження» виплати соцдопомоги українцям у разі виїзду з Польщі. Якщо перебування поза межами Польщі становитиме понад 30 днів, то громадянин України втратить наданий статус, відтак втратить право на соціальну допомогу. Поновити його можна буде лише у разі, якщо людина знову утікатиме від війни у результаті бойових дій.

Зміни до закону передбачають визнання в Польщі електронного документа, доступного у додатку Diia.pl (еквівалент польського документа mObywatel), як документа на легальне перебування у РП для утікачів від війни в Україні. Цей документ разом із проїзним документом дасть право громадянину України багаторазово перетинати кордон без необхідності отримання візи.

Зі спецзакону видалено положення про спрощений порядок отримання посвідки на тимчасове проживання у Польщі (до трьох років). Натомість гарантується легальне перебування у Польщі утікачам від війни вупродовж 1,5 року, починаючи з 24 лютого цього року і до 24 серпня 2023 року.

Натомість із 1 квітня 2023 року українці усе ж зможуть звертатися по посвідку на тимчасове проживання у Польщі, якщо вони тут працевлаштувалися або відкрили власний бізнес.

Українці, які рятуються від війни в Україні, відтепер матимуть лише 30 днів, а не 90 як раніше, на отримання польського ідентифікаційного коду (PESEL).

Прийнятий документ також передбачає виділення у 2023 році з Фонду допомоги 2 млрд злотих (17 млрд грн) на освіту для українців у Польщі. Крім того, кошти з цього фонду можна буде виділити також на оцифрування об’єктів матеріальної й нематеріальної спадщини України та потреби польського Червоного Хреста.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

З 12 грудня на кордоні з Польщею запрацює електронна черга: як скористатись