З 2022 року Україна може відмовитись від використання пластикових пакетів. Що передбачає закон

У вівторок, 1 червня, Верховна Рада у другому читанні практично повністю заборонила розповсюдження пластикових пакетів в Україні.

За документ проголосували 297 парламентарів, пише ВВС.

За основу документ ухвалили восени 2020 року.

Під заборону потрапили тонкі, надтонкі та оксорозкладні пластикові пакети. 

Їх заборонять розповсюджувати у закладах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг. Причому і платно, і безплатно. 

Також передбачаються штрафи. Згідно з законом, розповсюдження пластикових пакетів каратиметься штрафом від 1700 до 3400 грн. За повторне порушення стягуватиметься штраф від 3400 до 8500 грн.

Замість пластикових пакетів пропонується використовувати біорозкладні, які розкладаються за участю мікроорганізмів на елементи природного походження. Але  вони мають відповідати національним або європейським стандартам утилізації.

Якщо президент підпише закон, він набуде чинності з наступного дня після публікації.

Але більшість статей закону почнуть працювати за шість місяців. А заборона на розповсюдження пакетів і покарання за це почне діяти за дев'ять місяців з моменту публікації закону.

Які будуть винятки

Винятком стануть пластикові пакети, обмежені величиною (225х345х450 мм), які використовуються для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою.

Ультратонкі пакети також можна продавати. Але ціни на них не можуть бути нижчими за мінімальні, встановлені Кабміном. Їх планують встановити на такому рівні, щоб стимулювати не використовувати.

На кожному пластиковому пакеті має бути маркування. Заборонено маркувати пластикові пакети словами «біо», «біопакет», «біорозкладний», якщо вони не відповідають необхідним вимогам.

Для чого Україні такий закон? 

Він має покращити екологічну ситуацію і наблизити Україну до європейських стандартів, йдеться в пояснювальній записці до проєкту.

«Щороку кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів, у ЄС цей показник наближається в середньому до 90 пакетів», — йдеться у тексті законопроєкту.

При цьому лише 6% цих пакетів віддають на переробку, решту просто викидають.

Автори закону посилаються на досвід ЄС, де відмовляються від пластикових пакетів, стимулюють до переробки та просувають біорозкладні пакети.